Welcome to The Document Foundation Planet

This is a feed aggregator that collects what LibreOffice and Document Foundation contributors are writing in their respective blogs.

To have your blog added to this aggregator, please mail the website@global.libreoffice.org mailinglist or file a ticket in Redmine.


Ponedeljek
17 december, 2018


facePo prvem in drugem lovu na hrošče v LibreOffice 6.2, ki sta se odvila 22. oktobra in 19. novembra 2018, z veseljem objavljamo tretji in zadnji lov na hrošče za LibreOffice 6.2: 21. decembra. Lahko si ogledate opombe ob izdaji, ki opisujejo novosti.

Da bi našli, poročali in razreševali hrošče, bomo preizkuse v tretjem lovu na hrošče izvajali na prvem kandidatu za izdajo LibreOffice 6.2 (RC1), ki bo skoraj v celoti poslovenjena na voljo na strežniku predizdaj na dan dogodka. Gradnje bodo na voljo za sisteme Linux (DEB in RPM), macOS ter Windows.

Mentorji bodo na voljo 21. decembra 2018 od 08:00 do 20:00 (po našem času) za vprašanja ali pomoč na kanalu IRC: #libreoffice-qa (povezava prek spletnega klepeta) in njenega mosta na Telegramu. Seveda lahko hrošče lovite tudi druge dni, saj bodo gradnje te izdaje beta (LibreOffice 6.2.0 RC1) na voljo do srede januarja 2019. Oglejte si rokovnik izdaje (v angl.).

Čez dan bosta posvečeni seji, prva o novi integraciji KDE5 med 12:00 in 14:00 ter druga o zloženki v zavihkih, med 16:00 in 18:00, saj ta ni več poskusna funkcionalnost.


Četrtek
15 november, 2018


face

 Povezava na wiki

Pri razvoju LibreOffice 6.2 sodeluje skupnost razvijalcev s celega sveta in izid načrtujemo v začetku februarja 2019 – oglejte si poslovenjene opombe ob izdaji, kjer so opisane novosti. LibreOffice 6.2 bo vključeval novo (izbirno!) obliko uporabniškega vmesnika, poimenovano Zloženka – tu si lahko ogledate nekaj posnetkov zaslona. Lahko nam pomagate pri preizkušanju in jo naredite super zanesljivo!

Po prvem lovu na hrošče z LibreOffice 6.2, ki se je odvijal 22. oktobra, z veseljem objavljamo drugi lov na hrošče, ki ga bomo izvedli 19. novembra.

Da bi našli, poročali in razreševali hrošče, bomo preizkuse v drugem lovu na hrošče izvajali na prvi beta-izdaji LibreOffice 6.2, ki bo skoraj v celoti poslovenjena na voljo na strežniku predizdaj na dan dogodka. Gradnje bodo na voljo za sisteme Linux (DEB in RPM), macOS ter Windows; vzporedno jih lahko poganjate s produkcijsko izdajo – tako jo lahko preizkušate brez vpliva na vašo obstoječo stabilno namestitev.

Mentorji bodo na voljo 19. novembra 2018 od 08:00 do 22:00 (po našem času) za vprašanja ali pomoč na kanalu IRC: #libreoffice-qa (povezava prek spletnega klepeta) in njenega mosta na Telegramu. Seveda lahko hrošče lovite tudi druge dni, saj bodo gradnje te izdaje beta (LibreOffice 6.2.0 Beta1) na voljo do srede decembra.

Čez dan bosta posvečeni seji, prva o novi integraciji KDE5 med 12:00 in 14:00 ter druga o zloženki v zavihkih, med 16:00 in 18:00, saj ta ni več poskusna funkcionalnost.

Kaj se je zgodilo od prvega lova na hrošče?


Od izdaje LibreOffice 6.2 Alpha 1 smo prejeli 169 poročil o hroščih v Alpha 1 s strani več kot 40 poročevalcev; od teh jih je že 70 razrešenih, in sicer z njihovimi popravki (30), spoznanjem za dvojnike (27) ali kot neveljavne/da niso hrošči (13).

Glede razvoja integracije KDE5 so prejeli 35 poročil o hroščih kot posledico posebne seje v okviru prvega lova na hrošče.

Številne zahvale gredo petim najbolj dejavnim poročevalcem o napakah: Telesto, Vera Blagovešenskaja, Xisco Faulí, Andreas Kainz in Regina Henschel.

Sreda
08 avgust, 2018


face

LibreOffice 6.1 je osrednja izdaja pisarniškega paketa, ki odraža moč velike in raznolike skupnosti avtorjev prispevkovBerlin, 8. avgust 2018 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 6.1, druge osrednje izdaje iz družine izdaj LibreOffice 6, ki je bila predstavljena januarja 2018, in sicer z občutnim številom novih in izboljšanih funkcionalnosti:
 • Colibre je nova tema ikon za sisteme Windows, upošteva pa napotke za oblikovanje ikon podjetja Microsoft, zaradi česar je pisarniški paket vizualno všečen uporabnikom, ki prihajajo iz okolja Microsoft;
 • predelana funkcionalnost ravnanja s slikami, ki je znatno hitrejša in kakovostna, zahvaljujoč novemu upravitelju grafike in izboljšanem življenjskem krogu slike, pri čemer so nekatere prednosti opazne tudi ob nalaganju dokumentov v lastniških zapisih podjetja Microsoft;
 • reorganizacija menijev programa Draw z dodanim menijem Stran za bolj konsistentno uporabniško izkušnjo v vseh programih paketa;
 • osrednja izboljšava programa Base, ki je na voljo le v načinu poskusnih funkcionalnosti: stari pogon zbirke podatkov HSQLDB je opuščen, čeprav je še vedno na voljo, in nov pogon zbirke podatkov Firebird je zdaj privzeta možnost: uporabnike spodbujamo, da migrirajo datoteke z asistentom migracije iz HSQLDB v Firebird ali da jih izvozijo na zunanji strežnik HSQLDB;
 • pomembne izboljšave v vseh modulih spletnega LibreOffice Online s spremembami uporabniškega vmesnika, ki je bolj privlačen in skladen z namizno različico;
 • izboljšave izvoznega filtra EPUB pri povezavah, tabelah, slikah, vdelovanju pisav in sprotnih opomb ter z dodatnimi možnostmi za prilagajanje metapodatkov;
 • sprotna pomoč je bogatejša za besedilne datoteke in datoteke primerov, ki vodijo uporabnika prek funkcionalnosti in jih je zdaj lažje lokalizirati.
Nove funkcionalnosti LibreOffice 6.1 so razvili člani velike skupnosti avtorjev prispevkov kode: 72 % sprememb so prispevali razvijalci, ki so zaposleni v podjetjih, kot so Collabora, Red Hat in CIB in so člani Svetovalnega odbora TDF, ter podjetij, ki prispevajo razvoju, kot sta SIL in Pardus; preostalih 28 % so prispevali posamezni prostovoljci.

Ob tem so prispevali še posamezni prostovoljci globalne skupnosti, ki skrbijo za druge temeljne dejavnosti, kot je jamstvo kakovosti, lokalizacija programja, oblikovanje uporabniškega vmesnika in izkušnje, urejanje sistema pomoči in dokumentacije ter zagovarjanje prostega programja in odprtih dokumentnih standardov na lokalni ravni.

Najpomembnejše novosti LibreOffice 6.1 so povzete v kratkem videu na portalu YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=JvoCpnwGNFU

Raba v večjih poslovnih okoljih

LibreOffice 6.1 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprto-kodnimi pisarniškimi paketi in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom.

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF vzdržuje zrelejšo družino izdaj LibreOffice 6.0, ki jih je vedno smiselno pridobiti pri podjetjih, ki zagotavljajo dolgoročno podprto različico pisarniškega paketa (vsi so člani Svetovalnega odbora TDF in so navedeni tukaj, v angl.: http://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/).

Prav tako za storitve dodane vrednosti (migracije in šolanja) v

Torek
03 julij, 2018


face

Uporabniki LibreOffice s celega sveta pomagajo razvijalcem preizkušati nove funkcije in odpravljati hrošče še pred izidom nove izdaje. Po prvem in drugem lovu na hrošče LibreOffice 6.1, ki smo jih izvedli 27. aprila 2018 in 8. maja 2018, z veseljem objavljamo še tretji lov na hrošče, ki se bo dogodil 6. julija – zadnji pred izidom LibreOffice 6.1!

LibreOffice 6.1 bo predvidoma izšel sredi avgusta s številnimi novimi funkcionalnostmi, ki so opisane v slovenskih opombah ob izdaji in to je naša zadnja priložnost, da preizkusimo paket in najdemo težave pred izidom.

Za iskanje, poročanje in klasificiranje hroščev v tretjem lovu na hrošču bomo izvajali prvega kandidata za izdajo LibreOffice 6.1, ki bo na voljo na strežniku predizdaj na sam dan dogodka. Gradnje bodo na voljo za sisteme Linux (DEB in RPM), macOS in Windows.

Mentorji bodo na voljo 6. julija 2018, od 7.00 UTC do 19:00 UTC za vprašanja in pomoč na kanalu IRC: #libreoffice-qa (povezava prek spletnega klepeta) in njegovem mostu Telegram; organizirana bo tudi seansa, posvečena preizkušanju novega sistema spletne pomoči, ki bo na voljo v LibreOffice 6.1 med 14:00 in 16:00 UTC.

Seveda lahko hrošče pomagate loviti tudi druge dni, saj bodo gradnje tega kandidata za izdajo (LibreOffice 6.1.0 RC1) na voljo do konca julija, ko bo na voljo drugi kandidat za izdajo.

Z vašo pomočjo lahko naredimo LibreOffice 6.1 najboljšo izdajo doslej – hvala!

Petek
20 april, 2018


faceIzid LibreOffice 6.1 je načrtovan sredi avgusta 2018, s številnimi novimi funkcionalnostmi (tiste, ki so že izdelane, so povzete na strani opomb ob izdaji, še veliko več pa jih je v delu).

Da bi poiskali, opisali in presejali hrošče, ekipa jamstva kakovosti (QA) organizira Lov na hrošče za LibreOffice 6.1 v petek, 27. aprila 2018. Podrobnosti najdete na posebni wiki-strani (v angl.).

Da bi našli hrošče čim prej, bodo preizkusi v prvem lovu na hrošče potekali na prvi različici alfa LibreOffice 6.1, ki bo na voljo na strežniku predizdaj na dan dogodka. Gradnje za preizkušanje bodo na voljo za sisteme Linux (DEB in  RPM), macOS ter Windows, poganjate pa jih lahko vzporedno z produkcijsko različico – tako lahko preizkušate brez vplivanja na obstoječo stabilno namestitev.

Ekipa slovenjenja LibreOffice se bo potrudila, da boste imeli na voljo kar se da prevedeno različico, kar bo omogočilo tudi preizkušanje svežih prevodov in njihovih sprememb v vmesniku in pomoči.

Mentorji bodo 27. aprila 2018 na voljo za vprašanja in pomoč od 8AM UTC do 8PM UTC na kanalu IRC: #libreoffice-qa (povezava prek spletnega klepeta) in njegovem mostu Telegram. Seveda lahko hrošče lovite tudi druge dni, saj bodo gradnje te izdaje alfa (LibreOffice 6.1.0 Alpha1) na voljo vse do konca meseca maja.

Tekom dneva bosta potekali posebni seji, ki se bosta osredotočali na implementacijo oz. rezultate natečajev za LibreOffice 6.1: na prvi bomo preizkušali izboljšave ravnanja s slikami med 10AM UTC in 12AM UTC, na drugi pa bomo preizkušali uvozni filter HSQLDB za firebird med 14PM UTC in 16PM UTC.

Pričenja se tudi mesec LibreOffice!

Skozi ves maj bo potekal Mesec LibreOffice, ko bomo avtorje prispevkov projekta nagrajevali s krasnimi nalepkami. Lov na hrošče (ali upor proti hroščem, kakor vam je ljubše) je priložnost tudi za vas, da se vključite v projekt Jamstva kakovosti LibreOffice ter si priborite nalepko v maju – zato se nam pridružite in pomagajte narediti LibreOffice 6.1 najboljšo izdajo doslej! Tukaj si oglejte vse podrobnosti (v angl.).

Sobota
07 april, 2018


face
Berlin, 5. april 2018 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 6.0.3, četrte iz družine izdaj LibreOffice 6 z okoli 70 odpravljenimi hrošči. LibreOffice 6.0.3 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom, medtem ko je 5.4.6 namenjena osrednjim uporabnikom ter poslovnim okoljem. 

TDF priporoča uporabo LibreOffice za konzervativne uporabnike in v večjih organizacijah, javnih upravah in podjetjih z profesionalno podporo certificiranih razvijalcev, migratorjev in učiteljev (seznam je na voljo na naslovu http://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/). To je izjemno pomembno za rast ekosistema LibreOffice.

Zapisnika s tehničnimi podrobnostmi sprememb in odpravljenih napak v LibreOffice 6.0.3 najdete na naslednjih naslovih (v angl.):
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.0.3/RC1 (izboljšano v RC1) in
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.0.3/RC2 (izboljšano v RC2).


Prenesite LibreOffice

LibreOffice 5.2.4 je že na voljo za prenos z naslednje povezave:
https://sl.libreoffice.org/prenosi/najnovejsi-libreoffice/

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprete organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/ Z donacijami pomagate TDF vzdrževati svojo infrastrukturo, deliti znanje in podpirati dejavnosti krajevnih skupnosti.

Več podjetij s predstavniki v Svetovalnem odboru TDF (http://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/, v angl.) ponujajo dolgoročno podprte izdaje LibreOffice z dodano vrednostjo ali svetovalne storitve za migracije in šolanja, ki temeljijo na najboljših priznanih praksah, kot jih povzema The Document Foundation.

Sreda
04 april, 2018


face
Berlin, 22. december 2016 – TDF (The Document Foundationobjavlja izid LibreOffice 5.2.4, pete izdaje iz družine izdaj LibreOffice 5.2. Glede na skorajšnji izid LibreOffice 5.3 lahko vsi uporabniki pričnejo s posodabljanjem na LibreOffice 5.2.4 z LibreOffice 5.1.6 ali starejših različic.
TDF priporoča uporabo LibreOffice v večjih organizacijah, javnih upravah in podjetjih z profesionalno podporo certificiranih strokovnjakov (seznam je na voljo na naslovu: http://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/).

Pot do 5.3

Z izidom LibreOffice 5.3 RC1 je projekt vstopil v zadnjo stopnjo poti do LibreOffice 5.3, ki bo izšla 1. februarja 2017. V tem času smo objavili novi koncept uporabniškega vmesnika: http://slolibre.blogspot.si/2016/12/nov-okusen-koncept-uporabniskega.html.
Uporabniki lahko se lahko pozanimajo o navdušujočih novostih na strani opomb ob izdaji LibreOffice 5.3 (https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/5.3/sl). Stran se bo posodabljala vse do zadnjega trenutka.

Prenesite LibreOffice

LibreOffice 5.2.4 je že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/najnovejsi-libreoffice/.
Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/.
Več podjetij, ki so člani Svetovalnega odbora TDF (http://sl.libreoffice.org/o-nas/clani-svetovalnega-odbora/), ponuja različice z dodano vrednostjo in dolgoročno podporo ali svetovalne storitve za migracije in šolanja, ki slonijo na najboljših praksah, kot jih priporoča The Document Foundation.

Sreda
31 januar, 2018


face

TDF objavlja izid LibreOffice 6.0: moč, enostavnost, varnost in medopravilnost od namizja do oblakaBerlin, 31. januar 2018 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid pisarniškega paketa LibreOffice 6.0, osrednje izdaje ob 7. obletnici izida prve različice LibreOffice z dramatično izboljšanim pisarniškim paketom. Danes je LibreOffice mogočnejši, enostavnejši in varnejši, ponuja pa izredno medopravilnost z dokumenti paketa Microsoft Office.

LibreOffice 6.0 je že na voljo za sisteme Windows, macOS in Linux ter za namestitev v oblaku. Nova osrednja izdaja dodaja večje število pomembnih novih funkcij osrčju paketa in posameznim njenim modulom (Writer, Calc in Impress/Draw), kar uporabnikom ponuja najboljše v smislu osebne produktivnosti.

Najpomembnejše novosti LibreOffice 6.0 so povzete v kratkem videu na portalu YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=YHBve8v13VY

Moč

Zloženka, zaenkrat še poskusna kompleksna orodna vrstica, je obogatena z dvema novima inačicama: Polna vrstica s skupinami za programe Writer, Calc in Impress, ter Strnjena vrstica v zavihkih za Writer. Predelano je pogovorno okno za posebne znake, dodani so nedavni in priljubljeni znaki ter iskalno polje. Predelano je tudi pogovorno okno Prilagodi, ki je modernejše in bolj intuitivno.

Programu Writer je dodan meni Obrazec, prek katerega je lažji dostop do ene najuporabnejših – in pogosto neznanih – funkcionalnosti LibreOffice: zmožnost oblikovanja obrazcev in izdelave s standardi skladnih obrazcev PDF. Orodno vrstico iskanja je obogatil spustni seznam iskanja po vrstah predmetov, kar pohitri postopek. Dodan je nov privzeti slog tabel, skupaj z novo zbirko slogov tabel, ki odraža evolucijo vizualnih trendov.

Izboljšana je funkcija spajanja dokumentov, zdaj je mogoče kot vir podatkov uporabiti dokument programa ali datoteke XLSX.

V programu Calc so dodane s standardom ODF 1.2 usklajene funkcije SEARCHB, FINDB in REPLACEB, ki izboljšujejo podporo zapisa v ISO-standardu. Tudi izbor obsega celic ali izbrano skupino likov (slik) je zdaj mogoče izvoziti v zapisa PNG in JPG.

V programu Impress je privzeta oblika prosojnice spremenjena na razmerje stranic 16:9, s čimer so podprta razmerja novejših zaslonov in projektorjev. Posledica tega je dodanih 10 novih predlog za Impress ter nekaj posodobljenih starih predlog.

Enostavnost

Stara pomoč v obliki wikija je zamenjala nova spletna pomoč, njene atraktivne spletne strani pa se izpisujejo tudi na mobilnih napravah. Pomoč za LibreOffice je v celoti posodobljena, tako glede vsebine kot kode, načrtovane pa so še nadaljnje izboljšave v družini izdaj LibreOffice 6.

Uporabniški slovarji zdaj podpirajo samodejno dodajanje pripon in sestavljanje. Gre za splošno izboljšavo preverjanja črkovanja v LibreOffice, ki lahko pohitri delo uporabnikom predvsem programa Writer. Preverjalnik črkovanja Hunspell namesto ročnega ravnanja z več oblikami nove besede v jeziku z bogato morfologijo oz. členjenjem prepozna novo besedo s priponami oz. tvorjenko, kar temelji na modelu »slovnično kot«.

Varnost

Dokumente ODF je mogoče podpisovati s ključi OpenPGP na vseh namiznih operacijskih sistemih, pri čemer gre za poskusno podporo za šifriranje na osnovi OpenPGP. Če

Četrtek
28 september, 2017


face

Rezultati raziskave med namiznimi uporabniki potrjujejo zagon projekta

Berlin, 28. september 2017 – Danes praznuje skupnost LibreOffice svoj 7. rojstni dan kot vodilni prosti pisarniški paket, ki so ga za svojega vzeli milijoni uporabnikov vseh celin. Od leta 2010 je luč sveta ugledalo 14 osrednjih izdaj ter na ducate manjših, s čimer so se izpolnile potrebe osebne produktivnosti tako posameznih uporabnikov kot podjetij, na sistemih Linux, macOS in Windows.

Namestitve LibreOffice v podjetjih podpirajo certificirani razvijalci in profesionalci (seznam je na voljo na naslovu https://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/). Številne od njih zaposlujejo podjetja, ki so udeležena v svetovalnem odboru TDF (https://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/), ki ponujajo dodano vrednost dolgotrajno podprtih različic LibreOffice ali storitve svetovanja za razvoj, migracije in šolanje.

LibreOffice je na voljo v več kot 100 jezikih in kot taka prispeva k ohranjanju domorodnih kulturnih dediščin, kot velja v primeru guaranskega jezika iz Južne Amerike in beneškega jezika iz Severne Italije. Vse lokalizacije vodijo krajevni prostovoljci.

LibreOffice je obenem referenčna implementacija zapisa Open Document Format (ODF), ki je ISO standard za pisarniške dokumente in ki danes predstavlja edino izbiro na tržišču, ki zagotavlja resnično medopravilnost.

Rezultati študije o privzetih namiznih programih Ubuntu 18.04 LTSVodilno vlogo LibreOffice med pisarniškimi paketi potrjuje raziskava med uporabniki Ubuntu o najbolj priljubljenem namiznem programju za produktivnost, kjer je LibreOffice prejel 85,52 % vseh glasov. Najbližji izzivalci so Google Docs s 4,29 %, WPS Office s 3,22 % in Apache OpenOffice z 1,96 %.

Študija privzetih namiznih programov Ubuntu 18.04 LTS je zbrala skupaj več kot 15.000 odzivov, pri čemer jih je bilo v kategoriji pisarniškega paketa več kot 6.400. LibreOffice je prejel največjo mero preference v celotni raziskavi. Rezultati so na voljo tukaj: http://blog.dustinkirkland.com/2017/09/results-of-ubuntu-desktop-applications.html (video in prosojnice).

Prenesite LibreOffice

Trenutne različice LibreOffice so na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/.

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprete organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/ Z donacijami pomagate TDF vzdrževati svojo infrastrukturo, deliti znanje in organizirati dogodke, kot je konferenca LibreOffice, prihodnja bo oktobra v Rimu (http://conference.libreoffice.org, v angl.).

Petek
01 september, 2017


face
 Berlin, 31. avgust 2017 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 5.4.1, druge iz nove družine izdaj LibreOffice 5.4, objavljene v začetku avgusta, in LibreOffice 5.3.6, sedme iz zrele družine izdaj LibreOffice 5.3, ki je prvič izšla januarja 2017.

LibreOffice 5.4.1 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom, medtem ko je 5.3.6 namenjena konzervativnim uporabnikom ter poslovnim okoljem.

TDF predlaga namestitev LibreOffice 5.3.6 ali migracijo na LibreOffice v poslovnih okoljih ob podpori certificiranih strokovnjakov (posodobljen seznam je na voljo na http://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/).

Tudi LibreOffice 5.4.1 vključuje približno 100 popravkov hroščev in regresij ter izboljšav združljivosti z drugimi zapisi dokumentov. Zapisnika s tehničnimi podrobnostmi sprememb najdete na naslednjih naslovih (v angl.): https://wiki.documentfoundation.org/Releases/5.4.1/RC1(izboljšano v RC1) in https://wiki.documentfoundation.org/Releases/5.4.1/RC2(izboljšano v RC2).

Tudi LibreOffice 5.3.6 vključuje približno 50 popravkov hroščev in regresij. Zapisnika s tehničnimi podrobnostmi sprememb najdete na naslednjih naslovih (v angl.): https://wiki.documentfoundation.org/Releases/5.3.6/RC1(izboljšano v RC1).

Prenesite LibreOffice

LibreOffice 5.4.1 in LibreOffice 5.3.6 sta že na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprete organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/Z donacijami pomagate TDF vzdrževati svojo infrastrukturo, deliti znanje in organizirati dogodke, kot je konferenca LibreOffice, prihodnja bo oktobra v Rimu (http://conference.libreoffice.org, v angl.).

Več podjetij s predstavniki v Svetovalnem odboru TDF (http://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/, v angl.) ponujajo dolgoročno podprte izdaje LibreOffice z dodano vrednostjo ali svetovalne storitve za migracije in šolanja, ki temeljijo na najboljših priznanih praksah, kot jih povzema The Document Foundation.

Petek
28 julij, 2017


face
Berlin, 26. julij 2017 – The Document Foundation objavlja izid LibreOffice 5.4, zadnje osrednje izdaje iz družine izdaj LibreOffice 5, ki je že na voljo za okolja Windows, macOS in Linux, pa tudi za oblak.

LibreOffice 5.4 dodaja nove pomembne funkcije vsakemu modulu, vključno z običajnim velikim številom postopnih izboljšav združljivosti z datotekami pisarniškega paketa Microsoft Office.

S krajšimi in slajšimi dokumenti je medopravilnost enostavnejša

Navdahnjeni z mislijo »enostavnost je skrajna oblika dovršenosti« Leonarda da Vincija so se razvijalci LibreOffice osredotočili na enostavnost datotek kot skrajno dovršenost medopravilnosti dokumentov. Zaradi tega so datoteke ODF in OOXML, zapisane s prostim pisarniškim paketom bolj robustne in enostavnejši za izmenjavo z drugimi uporabniki kot isti dokumenti, ki jih ustvarite z drugimi pisarniškimi paketi.

Zahvaljujoč trudu razvijalcev je opis XML novega dokumenta, kot ga zapiše LibreOffice, za polovico krajši v zapisu ODF (ODT) in približno 90 % krajši v zapisih OOXML (DOCX) v primerjavi z istim dokumentom, kot ga ustvarite z vodilnim lastniškim pisarniškim paketom.

Odzadnji dokument, ki opisuje enostavnost dela z datotekami, je na voljo na naslednji povezavi (v slo.): https://nextcloud.documentfoundation.org/s/qtgoxNijolFhh1a,angleški izvirnikpa tule:https://nextcloud.documentfoundation.org/s/5Oe8guDN0XSS7h8
Pomembne novosti v LibreOffice 5.4
 • Vključena je nova standardna barvna paleta, ki temelji na barvnem modelu RYB.
 • Izboljšana je združljivost z drugimi vrstami datotek, z boljšo podporo za vektorske slike EMF. To je priročno, ko uvažate podrobne diagrame iz drugih pisarniških paketov.
 • Uvožene datoteke PDF so upodobljene veliko bolj kakovostno, tudi ko jih vstavite v dokument, medtem ko izvožene datoteke PDF – iz modulov Writer in Impress – podpirajo vdelan video (in video prek povezave, če ga odprete s programom Acrobat Reader).
 • LibreOffice 5.4 na Linuxu podpira ključe OpenPGP za podpisovanje dokumentov ODF. Če že uporabljate GPG/PGP za podpisovanje e-pošte, vam ta zagotavlja avtentičnost vaših dokumentov ODF, ne glede na način prenosa ali hrambe.
WRITER
 • V programu Writer lahko zdaj uvozite samobesedilo iz predlog DOTM pisarniškega paketa Microsoft Word.
 • Ko izvažate ali lepite oštevilčene ali označene sezname kot navadno besedilo, se njihova struktura ohrani v celoti.
 • V meniju Oblika lahko zdaj ustvarite vodne žige po meri za svoj dokument.
 • Dodani so novi ukazi za kontekstni meni, za delo z odseki, sprotnimi in končnimi opombami ter slogi.
CALC
 • Program Calc zdaj vključuje podporo za vrtilne grafikone, ki uporabljajo podatke iz vrtilnih tabel. Ko posodobite tabelo, se samodejno posodobit tudi grafikon.
 • Zdaj je lažje upravljati komentarje, saj so na voljo ukazi za prikaz, skrivanje in brisanje vseh komentarjev.
 • Ko uporabite pogojno oblikovanje na celicah, lahko enostavno spremenite prioriteto pravil z gumbi za pomikanje navzgor in navzdol.
 • Dodane so možnosti za dodatno zaščito delovnih listov, ki lahko dovoljujejo vstavljanje ali brisanje vrstic in stolpcev.
 • Nenazadnje, ko izvažate v zapisu CSV, se va

Torek
25 april, 2017


faceBerlin, 18. april 2017 – Izid LibreOffice 5.4 je načrtovan konec julija 2017, in sicer z mnogimi novostmi (že implementirane so povzete na strani opomb ob izdaji, tudi v slovenščini – https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/5.4/sl – številne pa še pridejo).

Da bi našli, opisali in odpravljali hrošče, organizira ekipa jamstva kakovosti (QA) 1. lov na hrošče v petek, 28. aprila 2017. Vse podrobnosti so na voljo v angleškem jeziku na posebni strani na wikiju: https://wiki.documentfoundation.org/QA/BugHuntingSession/5.4.0Alpha.

Preizkušali bomo prvo različico alfa LibreOffice 5.4, ki bo na voljo na strežniku predizdaj (http://dev-builds.libreoffice.org/pre-releases/) nekaj dni pred dogodkom, predvidoma (skoraj) v celoti poslovenjena. Gradnje bodo na voljo za sisteme Linux (DEB in RPM), macOS ter Windows – namestili pa se bodo vzporedno z uradno izdajo, tako da ne rabite odstraniti različice LibreOffice, ki jo vsakodnevno uporabljate.

V tem času bodo na voljo mentorji (vsak dan od 9:00 do 23:00 po našem času), ki bodo pomagali manj izkušenim prostovoljcem pri triaži hroščev, na kanalu IRC QA in prek e-pošte na dopisnem seznamu QA. Seveda bo lovljenje hroščev možnost tudi druge dni, saj bodo gradnje prav te različice alfa (LibreOffice 5.4.0 alfa1) na voljo do sredine meseca maja.

Ta dan bosta potekali dve tematski seji: prva bo lov na hrošče v glavnih modulih LibreOffice med 16:00 in 18:00, druga pa preizkušanje nabora najpomembnejših sedmih funkcionalnosti med 18:00 in 20:00.

Med ciljanimi sejami bomo vse napore usmerili v lovljenje in reproduciranje hroščev, da jih potrdimo in zabeležimo na ustreznejši način. Seveda bolj natančno poročilo o hrošču poenostavlja razvijalcem razrešitev hroščev pravi čas do končne izdaje.

Upamo, da se tam srečamo, in, če se nam boste pridružili, hvala, ker nam pomagate narediti LibreOffice bolj robustno za vse uporabnike!

Sreda
01 februar, 2017


face
Berlin, 1. februar 2017 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 5.3, ene izmed s funkcijami najbogatejših izdaj v zgodovini projekta. Pisarniški paket je že na voljo za sisteme Windows, macOS in Linux, prvikrat pa tudi za namestitev v zasebnem oblaku.

LibreOffice 5.3 predstavlja pomemben korak naprej v evoluciji tega programa: prinaša uvodni vpogled v novosti, kot sta spletna različica s sourejanjem, ki povečuje konkurenčno umeščanje pisarniškega paketa, ter obenem ponuja postopne izboljšave, s katerimi je program zanesljivejši, združljivejši in uporabniku prijaznejši.

»LibreOffice podpira izjemna skupnost razvijalcev,« pravi Michael Meeks, član sveta TDF. »Leta 2010 jih je le malo stavilo na našo sposobnost privabljanja večjega števila programerjev, kar je ključno za uspeh projekta s tako obsežno kodo. V šestih letih smo pritegnili več kot 1.100 novih razvijalcev in ob tako široki skupnosti je v zadnjih dveh letih povprečno 300 oseb aktivno delovalo z izvorno kodo.«

Pomembne novosti v LibreOffice 5.3

LibreOffice 5.3 prinaša številne zanimive novosti na vseh področjih: nov, čez-platformni sistem postavitve besedila, ki uporablja knjižnico HarfBuzz za dosledno postavitev besedila na vseh platformah, z znatnimi prednostmi za nekatere jezike in pisave; predelan meni pomoči, s hitrimi povezavami na uporabniške vodnike in forume s podporo skupnosti, za boljšo uporabniško izkušnjo; ter boljše uvozne in izvozne filtre za nove in opuščene dokumente pisarniškega paketa MS Office.

Writer zdaj podpira sloge tabel, s katerimi tabeli dodelite oblikovanje, ki se ohranja med urejanjem tabele; novo podokno Stran v stranski vrstici ponuja hitrejše prilagajanje nastavitve strani brez potrebe po odpiranju novih pogovornih oken; ter novo polje Pojdi na stran omogoča skok na drugo stran v dokumentu z le nekaj pritiski tipk.

Calc ponuja nov nabor slogov celice, z večjo raznolikostjo in boljšim poimenovanjem kot doslej, »Omogoči nadomestne znake v formulah« je odslej privzeta možnost namesto regularnih izrazov, kar izboljšuje združljivost z drugimi elektronskimi preglednicami; in novo besedilno polje omogoča uporabniku zožitev iskanja med funkcijami ter tako poenostavi iskanje.

Impress se zdaj odpre z izbirnikom predlog, ki uporabniku zagotavlja hiter začetek z delom; v stranski vrstici je v načinu matrice prosojnice na voljo novo podokno lastnosti prosojnice.

Popoln seznam najpomembnejših funkcionalnosti in novosti je na voljo v ločenem dokumentu (http://tdf.io/lo53features), tudi v slovenskem prevodu, in je predstavljen v nizu kratkih videoposnetkov, tudi s slovenskimi podnapisi: http://tdf.io/53vids

Povzetek novosti je na voljo tudi na spletni strani na naslovu http://sl.libreoffice.org/o-izdelku/novosti/

LibreOffice 5.3 je izboljšan tudi »pod pokrovom«, zahvaljujoč delu na stotine prostovoljcev. Vse to prinaša odprto-kodno pisarniški paket, ki ga je enostavneje razvijati, vzdrževati in razhroščevati. Čeprav to ni vidno uporabnikom, je izjemno pomembno za rabo v poslovnih okoljih.

LibreOffice uporabljajo veliko organizacije na vseh kontinentih. Seznam najpomembnejših v medijih

Sobota
24 december, 2016


face

Berlin, 21. december 2016 – TDF (The Document Foundation) je predstavila MUFFIN, nov, okusen koncept uporabniškega vmesnika za LibreOffice, ki sloni na skupnih naporih razvojne in oblikovalske ekipe s podporo ekipe trženja. MUFFIN (okrajšava za angl. My User Friendly & Flexible INterface) se osredotoča na tri področja, ki so jih predlagali uporabniki LibreOffice ob razvoju koncepta:

  muffin
 1. Moj (angl. My): uporabniki LibreOffice želijo »oseben« uporabniški vmesnik, z različnimi nastavitvami, ki se lahko prilagodijo uporabnikovim osebnim navadam, ne pa en sam uporabniški vmesnik brez možnosti nastavljanja.
 2. Uporabniku prijazen (angl. User Friendly): seveda naj bi bil vsak uporabniški vmesnik kar se da prijazen do uporabnika, vendar so uporabniki LibreOffice jasno želeli »modularni« uporabniški vmesnik, kjer lahko določijo lastno raven prijaznosti do uporabnikov, ne pa enojni uporabniški vmesnik z možnostmi.
 3. Prilagodljiv (angl. Flexible): naraščajoče število uporabnikov LibreOffice, ki nameščajo programje na različnih platformah strojne opreme (npr. namizni in prenosni računalnik), vsaki z različnimi značilnostmi in velikostjo ter ločljivostjo zaslona, je povpraševalo po uporabniškem vmesniku, ki bi ga bilo moč prilagoditi in uporabiti screen real estate, ne pa po enem samem uporabniškem vmesniku brez možnosti.
 4. Vmesnik (angl. INterface): koncept MUFFIN je kombinacija različnih elementov uporabniškega vmesnika, ki bo na voljo od različice LibreOffice 5.3 kot standardna ali poskusna funkcionalnost: privzeti uporabniški vmesnik (z orodnimi vrsticami), vmesnik z enojno orodno vrstico, stranska vrstica z enojno orodno vrstico ter nova zloženka (poskusno). Vsaka postavitev uporabniškega vmesnika je premišljen, da služi različni podskupini LibreOffice.

LibreOffice Writer s standardno vrstico

LibreOffice Writer s stransko vrstico
LibreOffice Writer z enojno orodno vrstico

LibreOffice Writer z zloženko
Ozadje o MUFFIN-u je nadalje razloženo v posebnem dokumentu [PDF v slov. prevodu in PDF v angl. izvirniku] in v posebni objavi na blogu TDF Design Blog (v angl.).

Petek
25 november, 2016


face

https://i0.wp.com/blog.documentfoundation.org/wp-content/uploads/2015/11/noun_83830_cc.png?ssl=1LibreOffice 5.3 bo izšel konec januarja 2017 z obilico novosti, ki so povzete na strani opomb ob izdaji: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/5.3/sl.

Z namenom iskanja, popisovanja in odpravljanja hroščev organizira ekipa zagotavljanja kakovosti drugi lov na hrošče v petek, 25. novembra 2016. Preizkušali bomo beta različico paketa LibreOffice 5.3, ki bo na voljo na strežniku predizdaj (http://dev-builds.libreoffice.org/pre-releases/) nekaj dni pred dogodkom. Gradnje bodo na voljo za sisteme Linux (DEB in RPM), MacOS in Windows, namestite pa jih lahko vzporedno ob uradne izdaje.

Mentorji bodo na voljo 25. novembra 2016 od 8AM UTC do 10PM UTC. Seveda boste hrošče lahko lovili tudi druge dni, saj bodo gradnje te izdaje beta (LibreOffice 5.3.0 Beta1) na voljo vse do sredine decembra.

Čez dan bosta na voljo dve ciljani seansi: prva se bo usmerila na lovljenje hroščev po glavnih modulih LibreOffice in bo potekala med 3PM UTC in 5PM UTC, druga pa na nabor vrhnjih 7 funkcionalnosti med 5PM UTC in 7PM UTC. Podrobnosti o drugem lovu na hrošče so na voljo na posebni strani wiki: https://wiki.documentfoundation.org/QA/BugHuntingSession/5.3.0Beta1.

Na ciljanih seansah bomo usmerjali vse napore v lovljenje in reproduciranje hroščev, da bi jih potrdili in jih zabeležili na bolj izčrpen način. Bolj ko je poročilo o hrošču izčrpno, enostavneje je za razvijalce, da odpravijo hrošče pravočasno do končne izdaje.


Sreda
03 avgust, 2016


face

Za poslovna okolja je obenem na voljo tudi LibreOffice 5.1.5

Berlin, 3. avgust 2016 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid pisarniškega paketa LibreOffice 5.2, bogato opravilne osrednje izdaje najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov, ki vključuje več sprememb uporabniškega vmesnika in nove funkcije za poslovno rabo.

Obenem je izšla tudi izdaja LibreOffice 5.1.5, namenjena namestitvam v poslovnih okoljih in bolj konzervativnim uporabnikom pisarniškega paketa.
LibreOffice 5.2 prinaša klasifikacijo dokumentov v skladu s standardom TSCP ter nabor funkcij napovedovanja v programu Calc. Podprtih je tudi več opisov podpisov hkrati ter uvoz in izvoz podpisov iz datotek OOXML.

Izboljšave so tudi na področju združljivosti z drugimi pisarniškimi paketi, z boljšimi uvoznimi filtri programa Writer za datoteke DOCX in RTF ter dodano podporo za dokumente opuščenega Worda za DOS. Dodani so tudi dodatni argumenti za združljivost z drugimi vrstami preglednic ter podpora nadomestnim znakom v formulah in izrazih za združljivost z XLS/XLSX in standardiziranim ODF 1.2.
S stališča uporabniške izkušnje je novost način enojne orodne vrstice v programih Writer in Calc, ki prihrani prostor na zaslonu, kar je še posebej pomembno za naprave z nižjo ločljivostjo, prav tako so privzetim orodnim vrsticam dodane nekatere ikone, s katerimi so pogosto uporabljene funkcije – kot sta skrij/pokaži spremembe in zamrzni prvi stolpec ali vrstico preglednice – hitreje dosegljive. Odslej je možno prilagajanje večine kontekstnih menijev, kar prinaša še več nadzora.
Od zagona projekta – januarja 2011 – so uporabniki LibreOffice prenesli že več kot 140-milijonkrat. Pisarniški paket uporabljajo velike organizacije na vseh kontinentih, med drugim od nedavnega tudi litovska policija na več kot 8.000 namiznih računalnikih.

Druge novosti v LibreOffice 5.2

 • Vsem programskim modulom so dodana nova risalna orodja, ki vključujejo zapolnjene krivulje, mnogokotnike in prostoročne črte.
Writer
 • Pri tiskanju dokumentov je na seznamu tiskalnikov na voljo možnost Natisni v datoteko.
 • Če za hrambo uporabljate storitev Google Drive, je zdaj vključena podpora za dvostopenjsko overjanje.
 • Gumb Shrani v orodni vrstici vsebuje hitro možnost Shrani kot predlogo, tako da izbiranje v menijih ni potrebno.
Calc
 • Dodane so nove funkcije, pa tudi obširni orodni namigi, ki med vnosom funkcije opisujejo, kaj le-ta naredi.
 • Več funkcij vrstice stanja je lahko aktivnih naenkrat, kar ponuja hiter predogled vaših podatkov.
 • Ikona orodne vrstice valut zdaj vključuje spustni meni za hitrejši izbor valute, ki jo želite uporabljati.
 • Pri odstranjevanju obrob izbranim celicam lahko izberete tudi odstranitev obrobe s soležnih celic.
Impress
 • Pri delu z animacijami po meri lahko zdaj hitro dodate učinek elementu prek stranske vrstice, brez uporabe posebnega pogovornega okna.
 • Seznam učinkov v stranski vrstici zdaj vključuje opis učinka poleg imena elementa.
 • V stranski vrstici z lastnostmi novo podokno Ozadje prosojnice ponuja spremembo oblike, postavitve in slike ozadja za prosojnico.
Popoln seznam najpomembnejših funkcionalnosti in novosti je na voljo na

Sreda
10 februar, 2016


face

Že na voljo za sisteme Linux, MacOS X in Windows

Berlin, 10. februar 2016 – Organizacija TDF (The Document Foundation) objavlja izid odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice 5.1, ki vključuje vse funkcije in je povsem primerljiv z drugimi izdelki te vrste, pri čemer izstopa s svojimi sposobnostmi medopravilnosti.
LibreOffice 5.1 ima zdaj prerazporejen uporabniški vmesnik in več izboljšanih funkcij, ki so namenjene uporabi v večjih poslovnih okoljih, npr. podpora standardu ODF 1.2, podporo za lastniške vrste datotek ter upravljanje datotek v oddaljenih strežnikih.
Od zagona projekta – januarja 2011 – so uporabniki LibreOffice prenesli že več kot 120-milijonkrat. Pisarniški paket uporabljajo velike organizacije na vseh kontinentih, med drugim od nedavnega tudi italijansko ministrstvo za zunanje zadeve na več kot 100 000 računalnikih.

Pomembne novosti v LibreOffice 5.1

Uporabniški vmesnik: slednji je v LibreOffice 5.1 povsem reorganiziran, zato prinaša hitrejši in priročen dostop do najbolj uporabljenih funkcij. Vsak program paketa je dobil nov meni: Writer je dobil meni Slog, Calc meni Delovni list, Impress in Draw pa meni Prosojnica. Poleg tega je več ikon in menijskih ukazov prerazporejenih glede na potrebe uporabnikov.
Medopravilnost: podpora za lastniške zapise dokumentov je izboljšana, kar s čimer želijo razvijalci ves čas zagotavljati boljšo medopravilnost z drugimi pisarniškimi paketi in programjem za storilnost. Dodani so tudi uvozni filtri za dokumente programov Apple Keynote 6, Microsoft Write in Gnumeric.
Funkcije preglednice: pogon za formule programa Calc je dobil funkcije za omejitve pri sklicih strukturiranih tabel in lepljiva sidra na stolpec/vrstico, izboljšano podporo za preglednice OOXML in združljivost s standardom ODF 1.2.
Dostop do datotek na oddaljenih strežnikih: do datotek na oddaljenih strežnikih, kakršni so Sharepoint, Google Drive in Alfresco, je zdaj mogoče dostopati za branje ali pisanje prek menija Datoteka brez pogovornega okna.
Popoln seznam najpomembnejših funkcionalnosti in novosti je na voljo v spremni objavi za medije ter na tem spletnem mestu: http://sl.libreoffice.org/o-izdelku/novosti.
LibreOffice 5.1 je izboljšan tudi »pod pokrovom«, za kar se gre zahvaliti delu več sto prostovoljcev. To se zrcali v odprto-kodnem pisarniškem paketu, ki ga ni le enostavneje razvijati, temveč tudi vzdrževati in v njem odpravljati napake. Čeprav tega uporabniki ne vidijo, je to izjemno pomembno za uporabo v večjih poslovnih okoljih.
»LibreOffice 5.1 je še en korak bližje izpolnitvi naše vizije pisarniškega paketa po meri uporabnikovih potreb in želja,« pravi Bjoern Michaelsen, direktor pri TDF in vodilni razvijalec LibreOffice. »Od leta 2010 smo prehodili več različnih razvojnih ciklov, v katerih smo očistili kodo in jo naredili bolj odzivno. Zdaj smo zelo blizu točke, ko lahko ponudimo zares boljši uporabniški vmesnik.«
»Tretji razvojni cikel LibreOffice nas vodi v nov koncept uporabniškega vmesnika, kjer bo uporabnik lahko izbral najboljšo postavitev elementov na zaslonu glede na svoje potrebe, s čimer bo na najboljši način izkoristil prostor

Četrtek
04 februar, 2016


face
Izid LibreOffice 5.1 bo objavljen v sredo, 10. februarja opoldne (UTC). To bo enajsta osrednja izdaja od zagona projekta septembra 2010. Da bi prikazali množico dodanih funkcionalnosti v LibreOffice od različice 3.3, ki je izšla januarja 2011, smo zbrali povzetek vseh prejšnjih obvestil.

Predizdaja LibreOffice 5.1 je na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/najnovejsi-libreoffice/

LibreOffice 3.3, 25. januar 2011 – The Document Foundation je izdala LibreOffice 3.3, prvo uradno izdajo brezplačnega pisarniškega paketa, ki ga razvija skupnost. V manj kot štirih mesecih se je število razvijalcev, ki razvijajo LibreOffice, zrasla z manj kot dvajset konec septembra 2010 na več kot sto januarja 2011. Tako smo lahko izdali LibreOffice 3.3 celo pred agresivnim načrtom, ki ga je določil projekt.
Poudarki v LibreOffice 3.3:
 • skupnost razvijalcev je uspela razviti lasten in neodvisen proces ter pričela s svojim delom v izjemno kratkem času (glede na obsežnost izvorne kode in visoke ambicije projekta);
 • zahvaljujoč velikemu številu novih sodelujočih pri projektu je izvorna koda doživela hitro in temeljito čiščenje, kar pomeni boljšo osnovo za nadaljnji razvoj LibreOffice;
 • namestitveni paket za sistem Windows, ki zadeva največjo in najbolj raznoliko skupino uporabnikov, je združen v en sam paket, ki vsebuje vse jezikovne različice, pri čemer je velikost spletnih mest za prenos skrčena s 75 na 11GB, kar je veliko enostavnejše za hitrejše izdajanje novih različic in zmanjševanje ogljičnega odtisa celotne infrastrukture.
LibreOffice 3.4, 3. junija 2011 – LibreOffice 3.4 je druga večja izdaja paketa od oznanila The Document Foundation septembra 2010. Vključuje prispevke več kot 120 razvijalcev (šestkrat več kot pri prvi beta-izdaji ob zagonu projekta 28. septembra 2010).
Poudarki v LibreOffice 3.4:
 • Program Calc s hitrejšim delovanjem in izboljšano združljivostjo s preglednicami programa Excel ter vrtilno tabelo – prej znano kot DataPilot – s podporo za neomejeno število polj in poimenovanim obsegom kot virom podatkov.
 • Uporabniški vmesnik modulov Writer, Impress in Draw je doživel več izboljšav;
 • Različica za Linux je doživela več kozmetičnih sprememb z boljšim mehanizmom upodabljanja besedila in izboljšano integracijo tem GTK+;
 • Prevedenih je več tisoč vrstic nemških komentarjev v angleščino in iz modulov Writer, Calc in Impress so odstranili več kot 5.000 vrstic "mrtve" kode.
LibreOffice 3.5, 14. februarja 2012 – LibreOffice 3.5 je bila tretja osrednja izdaja in je bila poimenovana za »najboljši prosti pisarniški paket vseh časov«, ko se je dejavnost razvijalcev pokazala na površju po prvih dveh izdajah, ki sta se osredotočali na srce paketa. Izdaja je bila rezultat združenega napora povprečno 80 razvijalcev na mesec, ki so zagotovili skupaj več kot 30.000 popravkov in dopolnitev kode.
Poudarki v LibreOffice 3.5:
 • Writer: nov, vgrajen slovnični preverjevalnik za angleški ter nekaj drugih jezikov; izboljšane tipografske zmožnosti, ki

Torek
17 november, 2015


face
Berlin, 17. november 2015 – Dejavnosti jamstva kakovosti za izdajo LibreOffice 5.1 – načrtovana je v začetku februarja – se krepijo z drugim lovom na hrošče, ki cilja na nove funkcionalnosti in popravke hroščev in regresij. Lov bo trajal tri dni, od 4. do 6. decembra 2015, in se bo osredotočal na različico beta izdaje LibreOffice 5.1.

V tem času bodo na voljo mentorji (vsak dan od 9:00 do 23:00 po našem času), ki bodo pomagali manj izkušenim prostovoljcem pri triaži hroščev, na kanalu IRC QA in prek e-pošte na dopisnem seznamu QA.

Tisti, ki se nam ne morete pridružiti v času lova na hrošče, ste vedno dobrodošli pri iskanju hroščev in regresij, ko vam to le ustreza. Lov na hrošče se bo nadaljeval s kandidati za izdajo decembra in januarja.

Gradnje predizdaj LibreOffice 5.1 so že na voljo na tej povezavi: http://dev-builds.libreoffice.org/pre-releases/

Torek
03 november, 2015


face
Berlin, 3. november 2015 – The Document Foundation objavlja izid LibreOffice 5.0.3, četrte iz družine izdaj LibreOffice 5.0, in LibreOffice 4.4.6, sedme iz družine izdaj LibreOffice 4.4. Družina izdaj LibreOffice 5.0 je doslej najbolj priljubljeni LibreOffice vseh časov glede na odziv novinarjev in končnih uporabnikov.

LibreOffice 5.0.3 je bogatejša v funkcionalnosti in je kot takšna namenjena tehnološkim navdušencem in strokovnim uporabnikom, medtem ko 4.4.6 cilja na konzervativnejše uporabnike in namestitve v podjetjih in ustanovah, saj je na tržišču dovolj dolgo (in je kot takšna bolj primerna za zahtevnejša okolja).

Vse uporabnike LibreOffice pozivamo, da iz varnostnih razlogov posodobijo svoje programje vsaj na različico LibreOffice 4.4.6.

The Document Foundation močno priporoča nameščanje LibreOffice v podjetjih in večjih organizacijah ob pomoči profesionalne podpore certificiranih posameznikov (seznam je na voljo tu: http://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/).

Oba pisarniška paketa vsebujeta glede na prejšnji različici številne popravke, ki so navedeni v zapisnikih sprememb za vse tiste, ki jih zanimajo tehnične podrobnosti:

5.0.3:

4.4.6:

Prenesite LibreOffice

LibreOffice 5.0.3 in LibreOffice 4.4.6 sta na voljo za prenos z naslednjih povezav: http://sl.libreoffice.org/prenosi/najnovejsi-libreoffice/in http://sl.libreoffice.org/prenosi/stabilni-libreoffice/.

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/.


Sreda
28 oktober, 2015


face

V zadnjem letu je 300 razvijalcev opravilo več kot 19.000 dopolnitev kode

Berlin, 28. oktober 2015 – LibreOffice 5.1 je uradno vstopila v zaključno fazo razvoja z izdajo različice alfa, ki je na voljo tehnološkim navdušencem in članom skupnosti za prvi lov na hrošče, ki bo potekal od petka, 30. oktobra, do nedelje, 1. novembra.

LibreOffice 5.1 deluje enkrat hitreje od prejšnje različice in ob običajnih evolucijskih izboljšavah medopravilnosti z datotekami pisarniškega paketa MS Office (vključno z MS Office 2016) prinaša nekaj lepih funkcionalnosti, kot so stranska vrstica v programu Chart za spreminjanje nastavitev na bolj intuitiven način, enostavnejši potek dela z Google Drive, OneDrive in SharePoint, ter meni Slog v programu Writer, ki ponuja uporabniku enostaven dostop – in s tem uporabo – te temeljne funkcionalnosti LibreOffice.

Prvi kandidat za izdajo bo sledil sredi decembra, to pa bo tudi prva različica z dobrim pregledom vseh funkcionalnosti za ocene izdelka in ocenjevanje nameščanja (izdaja še ne bo primerna za dejansko poslovno uporabo).

Januarja 2016 bosta izšla drugi in tretji kandidat za izdajo, preden bo dokončno na voljo program zgodaj januarja, ravno po sejmu FOSDEM 2016 (kjer bodo razvijalci LibreOffice predstavljali tehnične podrobnosti o novih in izboljšanih funkcionalnostih programja).

V zadnjih 12 mesecih je približno 300 razvijalcev spreminjali izvorno kodo LibreOffice ter posledično povzročili več kot 19.000 objav (kar ustreza tedenskemu povprečju 375 objav).

Prenesite LibreOffice

LibreOffice 5.0.2, trenutna »sveža« različica je na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/najnovejsi-libreoffice/. LibreOffice 4.4.5, trenutna »stabilna« različica, je na voljo za prenos z naslednje povezave: http://sl.libreoffice.org/prenosi/stabilni-libreoffice/.

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu http://donate.libreoffice.org/sl/.

Sreda
05 avgust, 2015


face

Združljivost z Windows 10 in izjemne funkcionalnosti medopravilnosti

Že na voljo za sisteme Linux, MacOS X in Windows

Berlin, 5. avgust 2015 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid pisarniškega paketa LibreOffice 5.0, desete osrednje izdaje od zagona projekta in prve v tretjem razvojnem ciklu. LibreOffice je polno opravilen odprtokoden pisarniški paket in povsem primerljiv z vsakim izdelkom te vrste, pri tem pa izstopa zaradi svojih nedosegljivih sposobnosti medopravilnosti.
LibreOffice 5.0 temeljina uspešni družini izdaj 4.x, ki jo je namestilo več kot 80 milijonov uporabnikov (vir: ocena TDF glede na število uporabnikov, ki iz programa povprašujejo po posodobitvah), vključno z večjimi organizacijami iz Evrope in Južne Amerike.
LibreOffice 5.0 zaznamuje znatno izboljšan uporabniški vmesnik s kvalitetnejšim upravljanjem prostora na zaslonu in izčiščenim videzom. Poleg tega ponuja boljšo medopravilnost z drugimi pisarniškimi paketi, kot sta Microsoft Office in Apple iWork, saj prinaša nove in izboljšane filtre tudi za nestandardne oblike zapisov. Izboljšave so doletele vsak modul pisarniškega paketa, ki je odslej s posebnimi gradnjami na voljo tudi za 64-bitne operacijske sisteme Windows (Vista in novejši sistemi).

Poudarki v LibreOffice 5.0

Nova različica za nove podvige: LibreOffice 5.0 je temeljni kamen za mobilne odjemalce na sistemih Android in Ubuntu Touch, kot tudi za prihajajočo različico pisarniškega paketa v oblaku. LibreOffice 5.0 je s tem postal nova podlaga za razvoj in je odlična platforma za razširjanje, inovacije in sodelovanje!
Prekrasen pisarniški paket, ki ga je oblikovala še bolj krasna skupnost: z novimi ikonami in bistvenimi izboljšavami menijev in stranske vrstice LibreOffice še nikoli ni bil tako privlačen in uporabnikom tako v pomoč pri njihovem ustvarjanju in opravkih. Tudi uporaba slogov je zdaj veliko bolj intuitivna, saj je na voljo predogled slogov v vmesniku.
Preglednice, ki pretresajo: LibreOffice 5.0 odlikuje občudovanja vredno število novih in izpopolnjenih funkcionalnosti preglednice: kompleksne formule, nove funkcije, pogojno oblikovanje, obrezovanje slik, naslavljanje tabel in še mnogo drugih. S svojo zmesjo zmogljivosti in funkcionalnosti je program Calc robustna preglednica, zrela za podjetništvo, saj zmore obvladati vse vrste delovnih obremenitev z občudovanja vrednim razponom primerov rabe.
Boljši filtri za boljše dokumente: LibreOffice 5 vsebuje številne izboljšave uvoznih in izvoznih filtrov za dokumente, ki zagotavljajo močno izboljšano zvestobo/istovetnost pretvorjenih dokumentov. Poleg tega lahko tudi žigosate datoteke PDF, ki jih ustvarite z LibreOffice.
Daljši seznam najpomembnejših funkcionalnosti in novosti je na voljo v spremni objavi za medije ter na tem spletnem mestu: http://sl.libreoffice.org/prenosi/odlike-libreoffice-5-0
LibreOffice 5.0 je izboljšan tudi »pod pokrovom«, za kar se gre zahvaliti dragocenemu delu več sto prostovoljcev. Glede na rezultate preizkusa Coverity Scan je število napak na 1000 vrstic kode zdaj dosledno pod pragom 0,001. To se zrcali v odprtokodnem pisarniškem paketu, ki ga ni le enostavneje razvijati, temveč tudi vzdr

Sreda
29 julij, 2015


face
Časovnica LibreOffice 2011-2015
S klikom se odpre večja slika
Pisarniški paket LibreOffice 5.0 bo izšel naslednjo sredo – 5. avgusta 2015 ob 14h po slovenskem času. To bo deseta osrednja izdaja in prva v tretji fazi razvoja LibreOffice. Da bi prikazali impresiven obseg novosti v LibreOffice od različice 3.3 naprej, ki je izšla januarja 2011, smo pripravili povzetek vseh prejšnjih objav.
LibreOffice 5.0 bo na voljo tudi kot 64-bitna gradnja za operacijske sisteme Windows in združljiv z Windows 10 (ki so izšli danes).
Predizdaja LibreOffice 5.0 (kandidat za izdajo) je na voljo na strani za prenos na naslednjem naslovu: http://sl.libreoffice.org/prenosi/prenosi-poskusnih-gradenj/
LibreOffice 3.3, 25. januar 2011 – LibreOffice 3.3 je bila prva uradna izdaja brezplačnega pisarniškega paketa, ki ga razvija skupnost. V manj kot štirih mesecih se je število razvijalcev, ki razvijajo LibreOffice, zrasla z manj kot dvajset konec septembra 2010 na več kot sto januarja 2011. Tako smo lahko izdali LibreOffice 3.3 celo pred agresivnim načrtom, ki ga je določil projekt.
LibreOffice 3.3 je pomemben dosežek zavoljo več razlogov:
 • skupnost razvijalcev je uspela razviti lasten in neodvisen proces ter pričela s svojim delom v izjemno kratkem času (glede na obsežnost izvorne kode in visoke ambicije projekta);
 • zahvaljujoč velikemu številu novih sodelujočih pri projektu je izvorna koda doživela hitro in temeljito čiščenje, kar pomeni boljšo osnovo za nadaljnji razvoj LibreOffice;
 • namestitveni paket za sistem Windows, ki zadeva največjo in najbolj raznoliko skupino uporabnikov, je združen v en sam paket, ki vsebuje vse jezikovne različice, pri čemer je velikost spletnih mest za prenos skrčena s 75 na 11GB, kar je veliko enostavnejše za hitrejše izdajanje novih različic in zmanjševanje ogljičnega odtisa celotne infrastrukture.
LibreOffice 3.4, 3. junij 2011 – LibreOffice 3.4.0 je bila druga večja izdaja paketa od oznanila The Document Foundation septembra 2010. Vključuje prispevke več kot 120 razvijalcev (šestkrat več kot pri prvi beta-izdaji ob zagonu projekta 28. septembra 2010).
LibreOffice 3.4.0 je prinesel:
 • več novosti za Calc skupaj s hitrejšim delovanjem in izboljšano združljivostjo s preglednicami programa Excel ter vrtilno tabelo – novo ime za DataPilot – s podporo za neomejenim številom polj in poimenovanim obsegom kot virom podatkov;
 • uporabniški vmesnik modulov Writer, Impress in Draw je doživel več izboljšav;
 • več kozmetičnih sprememb so namenili različici za Linux z boljšim mehanizmom upodabljanja besedila in izboljšano integracijo tem GTK+;
 • s stališča kode so prevedli več tisoč vrstic nemških komentarjev v angleščino in iz modulov Writer, Calc in Impress so odstranili več kot 5.000 vrstic mrtve kode.
LibreOffice 3.5, 14. februar 2012 – LibreOffice 3.5 je bila tretja osrednja izdaja »najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov«, ki uporabnikom prinaša izboljšave, ki so sad razvojne strategije, sprejete septembra 2010. LibreOffice 3.5 izhaja

Petek
17 julij, 2015


face
Berlin, 17. julij 2015 – Zapis Open Document Format za pisarniške programe (ODF) različice 1.2, domorodni zapis datotek pisarniškega paketa LibreOffice in številnih drugih programov, je ISO/IEC objavila kot mednarodni standard 26300:2015. ODF določa tehnično shemo za pisarniške dokumente, ki vključujejo besedilne dokumente, preglednice, grafikone in grafične dokumente, kakršni so risbe in predstavitve.


»ODF 1.2 je domorodna vrsta datotek v LibreOffice. Danes je ODF najboljša izbira za medopravilnost, saj je široko podprt med programi in jo spoštujejo programi na vseh področjih,« pravi Thorsten Behrens, predsedujoči The Document Foundation. »ODF prinaša medopravilnost tukaj in zdaj ter spreminja uporabo lastniških zapisov datotek v relikt preteklosti. V prihodnosti bodo uporabniki pripovedovali zgodbe o nezdružljivih zapisih dokumentov med dvema izdajama lastniškega pisarniškega paketa kot težavo preteklosti.«

ODF razvija konzorcij OASIS. Trenutna različica standarda je bila objavljena leta 2011 ter vložena na ISO/IEC leta 2014. Standard je na voljo – v treh delih: shema, definicija formul in paketi – v skladišču javno dostopnih standardov (ang. Publicly Available Standards) kot prost prenos na naslednjih povezavah:
 1. Shema: http://standards.iso.org/ittf/PubliclyAvailableStandards/c066363_ISO_IEC_26300-1_2015.zip
 2. Definicija formul: http://standards.iso.org/ittf/PubliclyAvailableStandards/c066375_ISO_IEC_26300-2_2015.zip
 3. Paketi: http://standards.iso.org/ittf/PubliclyAvailableStandards/c066376_ISO_IEC_26300-3_2015.zip
Standard je na voljo tudi s spletnega mesta OASIS ODF TC s strani na naslednjem naslovu: http://docs.oasis-open.org/office/v1.2/OpenDocument-v1.2.html.

ODF 1.2 podpirajo vsi vodilni pisarniški paketi in številni drugi programi. V vladi Združenega kraljestva so ga izbrali kot referenčnega za vse dokumente, ki se izmenjujejo z Vlado Združenega kraljestva, trenutno pa je predlagan kot referenčni standard v Référentiel Général d'Interopérabilité 1.9.9 Vlade Francoske republike. Poleg tega so ODF 1.2 izbrale za privzetega številne evropske javne uprave. In Braziliji je ODF del Progranma do Governo Eletrônico (e-PING), do njega lahko dostopate prek naslednje povezave: http://eping.governoeletronico.gov.br/#p2s3.

Torek
09 junij, 2015


face

Berlin, 9. junij 2015 – Skupnost LibreOffice se dodobra trudi z naslednjo osrednjo izdajo, načrtovana je konec julija oz. V začetku avgusta, z drugim lovom na hrošče, ki se osredotoča na novosti, vključno z združljivostjo s sistemi Windows 10 ter popravke hroščev in regresij. Lov bo trajal polne tri dni, od 19. do 22. junija 2015, in z njim bomo preverjali prvega kandidata za izdajo LibreOffice 5.0.

V tem času bodo na voljo mentorji od 10h do polnoči, ki bodo pomagali manj izkušenim prostovoljcem pri triaži hroščev. Dosegljivi bodo na kanalu IRC za zagotavljanje kakovosti (QA) ter prek e-pošte na dopisnem seznamu zagotavljanj kakovosti (QA).


Tisti, ki se nam ne morete pridružiti med lovom na hrošče, ste še vedno dobrodošli, da lovite hrošče in regresije, ko utegnete.


GradnjeLibreOffice 5.0.0 RC1 bodo na voljo do začetka julija na tej povezavi: http://dev-builds.libreoffice.org/pre-releases/Podrobnosti o lovu na hrošče si preberite na tem mestu (v ang.): https://wiki.documentfoundation.org/BugHunting_Session_5.0.O_RC1.


Preliminarne poslovenjene opombe ob izdajiLibreOffice 5.0.0 so že na voljo na wikiju na naslednji povezavi: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/5.0/sl.

Older blog entries ->