Welcome to The Document Foundation Planet

This is a feed aggregator that collects what LibreOffice and Document Foundation contributors are writing in their respective blogs.

To have your blog added to this aggregator, please mail the website@global.libreoffice.org mailinglist or file a ticket in Redmine.


Četrtek
01 februar, 2024


face
Logotip LibreOffice 24.2

Berlin, 31. januar 2024 – LibreOffice 24.2 Community, nova osrednja izdaja prostega, odprto-kodnega pisarniškega paketa, ki nastaja s pomočjo prostovoljcev, in hkrati prva, ki je oštevilčena na novi, na koledarski način (LL.M), je zdaj na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenos za sisteme Windows (procesorje Intel, AMD in Arm), macOS (procesorje Apple in Intel) ter Linux. Nov način oštevilčevanja izdaj bo v pomoč uporabnikom, da bodo ohranjali svojo namestitev LibreOffice posodobljeno.

LibreOffice je edini prost, brezplačen in odprto-koden pisarniški paket, ki je po funkcionalnosti primerljiv z vodilnim lastniškim pisarniškim paketom na tržišču. Ponuja tudi številne možnosti vmesnika, ki ustrezajo različnim navadam uporabnikov, od tradicionalnih do sodobnih, in kar najbolje izkorišča zaslone različnih mer, saj optimizira prostor, ki je na voljo na namizju, tako da je čim večje število funkcij le klik ali dva stran.

Največja prednost LibreOffice pred vsemi drugimi pisarniškimi paketi je pogon LibreOffice Technology, ena sama programska platforma za vsa okolja: namizje, oblak in mobilne naprave. Ta infrastruktura omogoča, da LibreOffice ponuja boljšo izkušnjo uporabnikom in, kar je najbolj pomembno, izdela identične in povsem združljive dokumente na osnovi dveh obstoječih standardov ISO: odprtem zapisu ODF (Open Document Format) za uporabnike, ki jih skrbi združljivost, trdoživost in digitalna suverenost, in lastniški vrsti datotek Microsoft OOXML (DOCX, XLSX in PPTX).

Pomembne novosti v LibreOffice 24.2 Community


SPLOŠNO

 • Shranjevanje podatkov za samoobnovitev je privzeto omogočeno in ves čas ustvarja varnostne kopije. To zmanjšuje tveganje za izgubo vsebine za uporabnike-začetnike, ki niso seznanjeni z nastavitvami LibreOffice.
 • Popravljene različne možnosti zloženke s številnimi izboljšavami menija, izboljšano podporo za predogled tiskanja, pravilnim ponastavljanjem prilagojene postavitve ter izpiljeno rabo izbirnih gumbov. S tem je izboljšana izkušnja uporabnikov, vajenih uporabniškega vmesnika Microsoft Office.
 • Spustni seznam Vstavi poseben znak zdaj prikaže opis izbranega znaka (tudi v orodnem namigu, ko se gibljete nad njim).
WRITER
 • »Pravno« oštevilčenje seznama: omogoča, da določena raven seznama uporablja arabsko številčenje v vseh delih seznama.
 • Komentarji lahko zdaj uporabljajo sloge, pri čemer je njihov privzeti slog odstavka Komentar. Tako je lažje spreminjati oblikovanje vseh komentarjev naenkrat ali vizualno kategorizirati različne vrste komentarjev.
 • Podpora za večstranske plavajoče tabele je izboljšana na več načinov: nadzor prekrivanja, obrobe in sprotne opombe, gnezdenje, oblivanje na vseh straneh in povezane izboljšave vmesnika.

CALC
 • V zloženi zavihek Funkcije v stranski vrstici je dodano novo iskalno polje.
 • Znanstvena notacija števil je zdaj podprta in se shrani v ODF: z vdelanim besedilom (s številskim zapisom, kot je ###.000 E0), z malimi črkami za eksponente (s številskim zapisom, kot je ###.000e0), z eksponenti s praznim »?« namesto »0« (s številskim zapisom, kot je 0.00E+?0).
 • Na voljo je poudarjanje vrstice in stolpca dejavne celice.
IMPRESS IN DRAW
 • Delo s pomanjšanimi velikimi

Ponedeljek
21 avgust, 2023


face


Berlin, 21. avgust 2023 – LibreOffice 7.6 Community, nova osrednja izdaja najboljšega odprtokodnega pisarniškega paketa za namizje, ki nastaja s pomočjo prostovoljcev, in hkrati zadnja, ki je oštevilčena na ta zgodovinski način (prva števka za cikel izdaj, druga števka za osrednjo izdajo), je zdaj na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenos za sisteme Windows (procesorje Intel/AMD in Arm), macOS (procesorje Apple in Intel) ter Linux. Z letom 2024 bo TDF prešel na koledarsko številčenje izdaj, tako da bo naslednja osrednja izdaja LibreOffice 2024.02 izšla februarja 2024.

LibreOffice je edini prost, brezplačen in odprto-koden pisarniški paket za osebno produktivnost, ki je po posameznih funkcionalnostih primerljiv z vodilnim izdelkom na trgu. Po dvanajstih letih in petih razvojnih ciklih – čiščenje kode, prefaktorizacija kode, izčiščenje uporabniškega vmesnika, širitev na drugo strojno opremo in programske platforme ter optimizacija medopravilnosti z zapisi OOXML v podporo uporabnikom – je vedno težje razvijati povsem nove funkcionalnosti, zato je večina njih izpeljava ali izboljšava obstoječih.

Pomembne novosti v LibreOffice 7.6 Community


SPLOŠNO
 • Dodana podpora za geste povečave pri rabi sledilnih ploščic v glavnem pogledu.
 • Dodana podpora za teme dokumentov ter uvoz in izvoz definicije teme za dokumente vrste ODF in OOXML.
 • Številne izboljšave ravnanja s pisavami, še posebej za pisave od desne proti levi, pa tudi kitajsko, japonsko in korejsko ter druge azijske abecede.
WRITER
 • V meni Vstavi je dodan čarovnik za enostavno enostopenjsko vstavljanje številke strani v glavo/nogo.
 • Spustni meni Slog odstavka (v orodni vrstici Oblikovanje) zdaj postopoma nadomešča privzeti seznam s slogi, uporabljenimi v dokumentu, in ne prikazuje vedno celotnega seznama slogov na voljo.
 • Kazalo slik lahko izdelate bolj prilagojeno glede na slog odstavka, ne le glede na kategorije ali imena predmetov.
 • Vnose bibliografije lahko zdaj urejate neposredno iz tabele bibliografije, bibliografske oznake pa imajo zdaj (privzeto) hiperpovezavo z ujemajočo vrstico v tabeli bibliografije.
 • Poudarjanje uporabljenih slogov odstavka in znakovnih slogov ter poudarjanje v besedilu uporabljenega neposrednega oblikovanja.
 • Preverjanje frazemov: podprti so več besedni slovarski vnosi Hunspell ter slovarjev po meri.
CALC
 • Oblika številk: pri izvozu v ODF so zdaj podprti vprašaji (»?«), ki predstavljajo celoštevilsko števko, zamenjano s praznim znakom, ko gre za nepomembno ničlo; zdaj so sprejete tudi decimalke za obliko v sekundah brez obrezave, kot je [SS].00.
 • Delovni list, kopiran v drug dokument, zdaj ohrani uporabniško določen obseg tiskanja.
 • Nastavitve reševalnika se shranjujejo v datoteko in izvozijo se vsi slogi strani, četudi niso v uporabi.
 • Dodana je podpora za sloge risanja za like in komentarje, kar vključuje namenske sloge za komentarje, to pa omogoča privzeti videz in oblikovanje besedila novih komentarjev.
 • Dodana strnjena postavitev vrtilnih tabel.
 • Razvrščanje po barvi je zdaj možno v samodejnem filtru. Filtriranje/razvrščanje po barvi upošteva barve glede na njihov številski zapis.
 • Pogovorno okno Uvozi besedilo (kot datoteko CSV ali kot neoblikovano besedilo) ima novo možnost, da

Ponedeljek
24 julij, 2023


face

LibreOffice 7.5 banner

Berlin, 20. julija 2023 – LibreOffice 7.5.5, šesta izdaja iz družine izdaj LibreOffice 7.5, najboljšega odprto-kodnega pisarniškega paketa za namizje, ki nastaja s pomočjo prostovoljcev, je zdaj na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenosi/ za sisteme Windows (procesorje Intel/AMD in ARM), macOS (procesorje Apple Silicon in Intel) ter Linux [1].

Glede na skorajšnji izid LibreOffice 7.6 lahko vsi uporabniki pričnejo s posodabljanjem starejših izdaj na LibreOffice 7.5.5, ki ima za seboj daljšo dobo preizkušanja in odpravljanja napak, da je primerna za production environments.

Več izdelkov, ki temeljijo na tehnologiji LibreOffice Technology iz LibreOffice 7.5.5, je na voljo za najbolj priljubljene namizne operacijske sisteme (Windows, macOS, in Chrome OS in Linux), mobilne platforme (Android in iOS) in za oblak. V nekaterih primerih niso poimenovani  LibreOffice, čeprav je osnovna tehnologija enaka.

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča družino izdelkov LibreOffice Enterprise, ki so podprta s podjetji iz ekosistema. To zagotavlja številne dodane vrednosti ter druge ugodnosti, kot so sporazumi o ravni storitev (angl. SLA – Service Level Agreement).

Dostopnost LibreOffice 7.5.5 Community

LibreOffice 7.5.5 Community je na voljo za prenos s te strani. Za namestitev na lastniški operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS 10.14. Izdelki na osnovi tehnologije LibreOffice za mobilne sisteme Android in iOS so navedeni tukaj.

TDF ne ponuja tehnične podpore uporabnikom, na voljo pa je pomoč prostovoljcev na dopisnih seznamih in na spletišču Ask LibreOffice (v angl.).

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na tej strani.

[1] Strani zapisnikov sprememb: RC1 in RC2


Četrtek
13 julij, 2023


face

Ekipa jamstva kakovosti LibreOffice (QA Team) ponosno objavlja, da je za preizkušanje na voljo prvi kandidat za izdajo LibreOffice 7.6 Community!

LibreOffice 7.6 Community bo izšel sredi avgusta 2023 (podrobnosti preverite v načrtu izdaj - v angl. jeziku), pri čemer je LibreOffice 7.6 Community RC1 tretja predizdaja od začetka razvoja izdaje 7.6 sredi decembra 2022. Od prejšnje izdaje (LibreOffice 7.6 Community beta1) je zabeleženih 1354 objav spremembe kode v skladišču kode ter odpravljenih 151 napak. Preverite poslovenjene opombe ob izdaji, kjer najdete vse podrobnosti o novostih, vključenih v to različico LibreOffice.

LibreOffice 7.6 Community RC1 lahko prenesete s tega mesta za sisteme Linux, macOS in Windows, z njeno namestitvijo pa boste zamenjali standardno izdajo.

Če naletite na kakršno koli težavi s to predizdajo, o težavah poročajte v sistemu Bugzilla (potrebujete le veljaven e-poštni račun, da ustvarite nov račun).

Za pomoč se lahko obrnete neposredno na ekipo QA v kanalu QA na IRC ali prek Matrixa.

LibreOffice je projekt skupnosti prostovoljcev, izjemno veseli bomo vaše pomoči.

Veselo preizkušanje!

Prenesite jo zdaj!

Četrtek
02 februar, 2023


face


Berlin, 2. februar 2023 – LibreOffice 7.5 Community, nova osrednja izdaja najboljšega odprtokodnega pisarniškega paketa za namizje, ki nastaja s pomočjo prostovoljcev, je zdaj na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenosi/ za sisteme Windows (procesorje Intel/AMD in ARM), macOS (procesorje Apple Silicon in Intel) ter Linux.

Najpomembnejše novosti

SPLOŠNO

 • Osrednje izboljšave podpore za temni način
 • Nove ikone programov in vrst MIME, barvitejše in živahnejše
 • Začetno središče omogoča filtriranje dokumentov po njihovi vrsti
 • Izboljšan vmesnik enojne orodne vrstice
 • Izboljšan izvoz PDF z več popravki, novimi možnostmi in funkcionalnostmi
 • Vdelava pisav je podprta še na sistemih macOS
 • Z več novimi možnostmi izboljšano pogovorno okno Funkcionalnosti pisave
 • Urejevalnik makrov je dobil drsnik za povečavo

WRITER

 • Zaznamki so pomembno izboljšani in so tudi veliko bolj vidni
 • Predmete lahko za boljšo dostopnost označite kot dekorativne
 • Kontrolnikom vsebine so dodani novi, ki izboljšujejo tudi kakovost obrazcev PDF
 • V meni Orodja je dodana nova možnost samodejnega preverjanja dostopnosti
 • Vključena je osnovna podpora za strojno prevajanje, ki temelji na prevajalnih API-jih DeepL
 • Več izboljšav preverjanja črkovanja ter nadgrajen slovenski tezaver

CALC

 • Grafikoni zdaj lahko vsebujejo podatkovne tabele
 • Čarovnik za funkcije omogoča iskanje po opisih funkcij
 • Dodane so oblike števil, zapisane z besedami
 • Pogoji za pogojno oblikovanje ne razlikujejo več med velikimi in malimi črkami
 • Pravilno vedenje pri vnosu števil s predpono enojnega narekovaja (')

IMPRESS IN DRAW

 • Nov nabor privzetih slogov tabele in možnost ustvarjanja slogov tabele
 • Sloge tabel je možno prilagajati, shraniti kot glavne elemente ter izvažati
 • Predmete lahko povlečete in spustite v Krmarja
 • Na prosojnice vstavljene videoposnetke lahko obrežete in jih kljub temu predvajate
 • Upravljalni zaslon govorca lahko teče v navadnem oknu in ne samo celozaslonsko

Video, ki povzema najpomembnejše novosti v LibreOffice 7.4 Community, je na voljo na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ZlAmjIwUvs4 in na PeerTube: https://peertube.opencloud.lu/w/of24ezgA4ytWDpHWevGPiF

Opis vseh novosti je na voljo v Opombah ob izdaji [1]

Medopravilnost z Microsoft Office

Zasnovana je na platformi LibreOffice Technology za osebno produktivnost na namizju, mobilnih napravah in v oblaku ter ponuja občutne izboljšave za uporabnike, ki izmenjujejo dokumente s pisarniškim paketom Microsoft Office ali migrirajo z Microsoft Office na LibreOffice. Tem uporabnikom svetujemo, da redno spremljajo nove izdaje LibreOffice, saj je napredek tako hiter, da vsaka nova različica močno prekosi prejšnjo.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v segmentu pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format) – kjer premaga vse lastniške vrste datotek na področjih varnosti in robustnosti – do superiorne podpore za datoteke Microsoft Office ter filtrov za veliko število opuščenih vrst dokumentov, s čimer vrača lastništvo in nadzor v roke uporabnikov..

Datoteke Microsoft še vedno temeljijo na lastniškem zapisu, ki je bil za organizacijo ISO primeren le za začasno


Torek
27 december, 2022


face

Ekipa jamstva kakovosti LibreOffice (QA Team) ponosno objavlja, da je za preizkušanje na voljo prvi kandidat za izdajo LibreOffice 7.5 Community!


LibreOffice 7.5 Community bo izšel v začetku februarja 2023 (podrobnosti preverite v načrtu izdaj - v angl. jeziku), pri čemer je LibreOffice 7.5 Community RC1 tretja predizdaja od začetka razvoja izdaje 7.5 sredi junija 2022. Od prejšnje izdaje (LibreOffice 7.5 Community beta1) je zabeleženih 213 objav spremembe kode v skladišču kode ter odpravljenih 70 napak. Preverite poslovenjene opombe ob izdaji, kjer najdete vse podrobnosti o novostih, vključenih v to različico LibreOffice.

LibreOffice 7.5 Community RC1 lahko prenesete s tega mesta za sisteme Linux, macOS in Windows, z njeno namestitvijo pa boste zamenjali standardno izdajo.

Če naletite na kakršno koli težavi s to predizdajo, o težavah poročajte v sistemu Bugzilla (potrebujete le veljaven e-poštni račun, da ustvarite nov račun).

Za pomoč se lahko obrnete neposredno na ekipo QA v kanalu QA na IRC ali prek Matrixa.

LibreOffice je projekt skupnosti prostovoljcev, izjemno veseli bomo vaše pomoči.

Veselo preizkušanje!


Četrtek
18 avgust, 2022


face

Razvoj se je osredotočil na medopravilnost z lastniškimi vrstami datotek podjetja Microsoft, obilica novih funkcionalnosti pa je namenjenih uporabnikom, ki migrirajo z Microsoft Office


Berlin, 18. avgust 2022 – LibreOffice 7.4 Community, nova osrednja izdaja najboljšega odprtokodnega pisarniškega paketa za namizje, ki jo podpirajo prostovoljci, je na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenos za sisteme Windows, macOS (procesorje Apple Silicon in Intel) ter Linux.

Najpomembnejše novosti

SPLOŠNO

 • Podprte slike WebP in datoteke EMZ/WMZ
 • Dodatne strani pomoči za knjižnico ScriptForge za pisanje skriptov
 • Iskalno polje v Upravitelju razširitev
 • Pospešitev delovanja in izboljšave združljivosti
WRITER
 • Boljše sledenje spremembam pri sprotnih opombah
 • Seznami po urejanju z vklopljenim sledenjem spremembam prikazujejo izvorne številke
 • Nove tipografske nastavitve deljenja besed
CALC
 • Podpora za 16 384 stolpcev v preglednicah
 • Dodatne funkcije v spustnem gradniku Samodejna vsota
 • Nov menijski ukaz za iskanje delovnih listov po imenu
IMPRESS
 • Podprte so teme dokumentov
Video, ki povzema najpomembnejše novosti v LibreOffice 7.4 Community, je na voljo na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=PC8M4UzqpqE in na PeerTube: https://peertube.opencloud.lu/w/myZUTCytN28kuxDa5VXNgh

Opis vseh novosti je na voljo v Opombah ob izdaji [1]

Medopravilnost

Zasnovana je na platformi LibreOffice Technology za osebno produktivnost na namizju, mobilnih napravah in v oblaku ter ponuja občutne izboljšave za uporabnike, ki izmenjujejo dokumente s pisarniškim paketom Microsoft Office ali migrirajo z Microsoft Office na LibreOffice. Tem uporabnikom svetujemo, da redno spremljajo nove izdaje LibreOffice, saj je napredek tako hiter, da vsaka nova različica močno prekosi prejšnjo.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v segmentu pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format) – kjer premaga vse lastniške vrste datotek na področjih varnosti in robustnosti – do superiorne podpore za datoteke Microsoft Office ter filtrov za veliko število opuščenih vrst dokumentov, s čimer vrača lastništvo in nadzor v roke uporabnikov.

Datoteke Microsoft še vedno temeljijo na lastniškem zapisu, ki je bil za organizacijo ISO primeren le za začasno prehodno rabo do vključno leta 2010. Ker ne temeljijo na s strani ISO odobrenem standardu, skrivajo veliko mero umetne kompleksnosti. To povzroča težave pri delu z LibreOffice, ki privzeto obdeluje dokumente v zapisu resnično odprtega standarda (zapis OpenDocument Format).

Avtorji prispevkov LibreOffice 7.4 Community

Novosti LibreOffice 7.4 Community je razvilo 147 avtorjev prispevkov: 72 % prispevkov je pripravilo 52 razvijalcev, ki so zaposleni pri treh podjetjih iz Odbora za tehnološki razvoj TDF – Collabora, Red Hat in allotropia – ali drugih organizacijah (vključno s TDF), 28 % prispevkov kode pa je prispevalo 95 prostovoljcev.


Ob tem je 528 prostovoljcev sodelovalo pri lokalizaciji pisarniškega paketa v 158 jezikov. LibreOffice 7.3 Community je izšel v 120 različnih jezikovnih različicah, več kot katero koli drugo prosto ali lastniško programje, kot takšnega pa ga lahko uporablja v svojem maternem jeziku (L1) ve

Četrtek
16 junij, 2022


face

Ekipa jamstva kakovosti LibreOffice (QA Team) ponosno objavlja, da je za preizkušanje na voljo izdaja beta1 LibreOffice 7.4!

LibreOffice 7.4 bo izšel sredi avgusta 2022 (podrobnosti preverite v načrtu izdaj - v angl. jeziku), pri čemer je LibreOffice 7.4 Beta1 druga predizdaja od začetka razvoja izdaje 7.4 novembra 2021. Od prejšnje izdaje (LibreOffice 7.4 alfa1) je zabeleženih 920 objav spremembe kode v skladišču kode ter odpravljenih 220 napak. Preverite poslovenjene opombe ob izdaji, kjer najdete vse podrobnosti o novostih, vključenih v to različico LibreOffice.

LibreOffice 7.4 beta1 lahko prenesete s tega mesta za sisteme Linux, macOS in Windows, namestite pa jih lahko vzporedno s standardno izdajo.

Če naletite na kakršno koli težavi s to predizdajo, o težavah poročajte v sistemu Bugzilla (potrebujete le veljaven e-poštni račun, da ustvarite nov račun).

Za pomoč se lahko obrnete neposredno na ekipo QA v kanalu QA na IRC ali prek Telegrama.

LibreOffice je projekt skupnosti prostovoljcev, izjemno veseli bomo vaše pomoči.

Veselo preizkušanje!

Download it now!


Petek
29 april, 2022


face

Za: Zakonodajalci v Evropski uniji

Kp: Državljani Evropske unije

Univerzalna pravica za prosto izbiro operacijskega sistema, programja in storitev

Zasnova programske opreme je ključnega pomena za okolje in trajnost izdelkov in strojne opreme. Sistemi in storitve proste programske opreme omogočajo ponovno uporabo, spremembo namembnosti in medopravilnost naprav. Univerzalna pravica do proste izbire operacijskih sistemov, programske opreme in storitev je ključnega pomena tudi za bolj trajnostno digitalno družbo.

Nenehna digitalizacija infrastruktur in storitev v zasebnem, javnem ali poslovnem okolju je povezana z naraščajočim številom elektronskih naprav, povezanih z internetom. Za proizvodnjo mnogih naprav je potrebnih več energije in naravnih virov, kot jo te porabijo v celotni življenjski dobi. Hkrati vse preveč teh naprav propade in jih ni mogoče popraviti preprosto zato, ker programska oprema preneha delovati ali se ne posodablja več.

Ko vnaprej nameščena programska oprema uporabnikom prepreči nadaljnjo uporabo strojne opreme, omejevalni modeli lastništva uporabnikom preprečujejo, da bi si sami pomagali do daljše uporabe svojih naprav. Omejitve segajo od fizičnega zaklepanja strojne opreme do tehnične nejasnosti z uporabo lastniške programske opreme in do pravnih omejitev prek licenc programske opreme in licenčnih pogodb za končne uporabnike. Na ta način proizvajalci pogosto preprečijo popravljanje, dostopnost in recikliranje naprav. Celo z nakupom kupci pogosto ne postanejo lastniki svojih naprav, zato svojimi napravami ne morejo početi, kar hočejo. Če ne moreš namestiti želenega programja na lastno napravo – je ne poseduješ.

Mi, podpisniki tega odprtega pisma,

 • prepoznavamo, da prost dostop do strojne in programske opreme določa, kako dolgo ali kako pogosto se lahko naprava uporablja ali ponovno uporablja;
 • izjavljamo, da sta podaljšana življenjska doba in ponovna uporabnost naših naprav neizogibna za bolj trajnostno digitalno družbo.

Zato pozivamo zakonodajalce po vsej Evropi, da izkoristijo zgodovinsko priložnost in omogočijo bolj trajnostno uporabo elektronskih izdelkov in naprav z univerzalno pravico do namestitve in izvajanja poljubne programske opreme na vsaki napravi. V ta namen zahtevamo naslednje:

Uporabniki imajo pravico prosto izbrati operacijske sisteme in programje, ki se izvajajo na njihovih napravah

Naši tablični računalniki, telefoni in druge povezane naprave so računalniki splošnega namena. Zamenjava programske opreme in operacijskih sistemov na teh napravah omogoča, da podaljšamo začetno življenjsko dobo naprave in v celoti izkoristimo strojno opremo le-te. Za možnost ponovne uporabe in spremembe namembnosti naših virov na ustvarjalen in trajnosten način potrebujemo univerzalno pravico za namestitev in razvoj poljubnih operacijskega sistema in programske opreme, ki si jih želimo, na vsako od naših naprav. Preprečiti je treba vse pravne, tehnične ali druge ovire za ponovno uporabo teh naprav za poljuben namen.

Uporabniki imajo pravico prosto izbrati med ponudniki storitev, s katerimi povezujejo svoje naprave

Uporabniki morajo imeti prosto izbiro ponudnikov storitev, povezanih s programsko opremo, kar pomeni, da lahko uporabljajo napravo enega proizvajalca s storitvijo drugega. Številni povezani odjemalci danes postanejo neuporabni samo zato, ker njihove spletne storitve prenehajo


Sreda
02 februar, 2022


face

Poleg glavnine izboljšav, ki se osredotočajo na medopravilnost z lastniškimi vrstami datotek podjetja Microsoft, prinaša obilico novih funkcionalnosti, namenjenih poenostavljanju prehoda za uporabnike, ki migrirajo iz Microsoft Office

Berlin, 2. februar 2022 – LibreOffice 7.3 Community, nova osrednja izdaja najboljšega odprtokodnega pisarniškega paketa za namizje, ki jo podpirajo prostovoljci, je na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenosi

Zasnovana je na platformi LibreOffice Technology za osebno produktivnost na namizju, mobilnih napravah in v oblaku ter ponuja občutno število izboljšav za uporabnike, ki migrirajo iz Microsoft Office na LibreOffice ali izmenjujejo dokumente med obema pisarniškima paketoma.

Izboljšave medopravilnosti so treh različnih vrst:

 • Razvoj novih funkcionalnosti, kot je novo upravljanje sledenja sprememb v tabelah in premaknjenem besedilu, kar ima pozitiven učinek tudi na prenosljivost dokumentov paketa Microsoft Office.

 • Pohitritev delovanja pri odpiranju velikih datotek DOCX in LSX/XLSM, pohitritev upodabljanja nekaterih kompleksnih dokumentov ter nove pohitritve upodabljanja pri uporabi zaledja Skia, ki ga je prinesla LibreOffice 7.1.

 • Izboljšave uvoznih/izvoznih filtrov: DOC (močno izboljšan uvoz seznamov/oštevilčevanja); DOCX (močno izboljšan uvoz seznamov/oštevilčevanja; z liki povezane hiperpovezave se zdaj uvozijo/izvozijo; popravki pravic za urejanje; sledenje sprememb sloga odstavka); XLSX (zmanjšana višina vrstic za datoteke Office XLSX; zamik celic se ne poveča ob vsakem shranjevanju; popravki pravic za urejanje; boljša podpora za grafikone XLSX); in PPTX (popravki interakcije in hiperpovezav slik; popravki nepravilnega uvoza/izvoza nog prosojnic PPTX; popravki hiperpovezav slik in likov; prosojno senčenje tabel).

Poleg tega je pomoč za LibreOffice tudi izboljšana, da podpira vse uporabnike, še posebej tiste, ki prihajajo iz Microsoft Office: iskanje rezultatov – ki zdaj uporablja FlexSearch namesto Fuzzysort za indeksiranje – se osredotočajo na trenutni modul, ki ga uporabnika, strani pomoči za program Calc pa prinašajo pregledane in dopolnjene informacije ter povezave na strani wiki za funkcije,dodane pa so tudi stani pomoči za knjižnico ScriptForge za pisanje skriptov.

Knjižnice ScriptForge, ki olajšajo razvoj makrov, so razširjene z dodatkom nove storitve Chart z definicijami grafikonov v delovnih listih dokumentov programa Calc; nova storitev PopupMenu opisuje meni, ki se prikaže po dogodku miške;  obsežne možnosti upravljanja tiskalnikov s seznamom pisav in tiskalnikov; ter funkcionalnost izvoza dokumentov v obliki PDF s polnim upravljanjem možnosti PDF. Celoten nabor storitev je na voljo z identično skladnjo in vedenjem za jezika Python in Basic.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v segmentu pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format) – kjer premaga vse lastniške vrste datotek na področjih varnosti in robustnosti – do superiorne podpore za datoteke DOCX, XLSX in PPTX. Poleg tega LibreOffice vsebuje filtre za veliko število zastarelih ali opuščenih vrst zapisov dokumentov, potem ko njihovi matični programi ne delujejo več na sodobnih operacijskih sistemih, s čimer lahko uporabniku vrne lastništvo in nadzor nad lastnimi

Sreda
01 december, 2021


face

Ekipa jamstva kakovosti LibreOffice (QA Team) ponosno objavlja, da je za preizkušanje na voljo izdaja beta1 LibreOffice 7.3!

LibreOffice 7.3 bo izšel na začetku februarja 2022 (podrobnosti preverite v načrtu izdaj - v angl. jeziku), pri čemer je LibreOffice 7.3 Beta1 druga predizdaja od začetka razvoja izdaje 7.3 junija 2021. Od prejšnje izdaje (LibreOffice 7.3 alpha1) je zabeleženih 1199 objav spremembe kode v skladišču kode ter odpravljenih 205 napak. Preverite poslovenjene opombe ob izdaji, kjer najdete vse podrobnosti o novostih, vključenih v to različico LibreOffice.

LibreOffice 7.3 Beta1 lahko prenesete s tega mesta za sisteme Linux, macOS in Windows, namestite pa jih lahko vzporedno s standardno izdajo.

Če naletite na kakršno koli težavi s to predizdajo, o težavah poročajte v sistemu Bugzilla (potrebujete le veljaven e-poštni račun, da ustvarite nov račun).

Za pomoč se lahko obrnete neposredno na ekipo QA v kanalu QA na IRC ali prek Telegrama.

LibreOffice je projekt skupnosti prostovoljcev, izjemno veseli bomo vaše pomoči.

Veselo preizkušanje!
Četrtek
19 avgust, 2021


face

Več kot 60 % sprememb kode nove osrednje izdaje najboljšega prostega pisarniškega paketa se osredotoča na medopravilnost z lastniškimi vrstami datotek Microsoft

LibreOffice 7.2 Community

Berlin, 19. avgust 2021 – LibreOffice 7.2 Community, nova osrednja izdaja najboljšega odprto-kodnega pisarniškega paketa za namizje, ki jo podpirajo prostovoljci, je na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenos

Zasnovana je na platformi LibreOffice Technology za produktivnost na namizju, mobilnih napravah in v oblaku in ponuja občutno število izboljšav medopravilnosti z lastniškimi vrstami datotek Microsoft.

Poleg tega LibreOffice 7.2 Community prinaša številne pohitritve delovanja in izboljšave pri ravnanju z velikimi datotekami, odpiranju določenih datotek DOCX in XLSX, upravljanju predpomnjenih pisav ter odpiranju predstavitev in risb, ki vsebujejo velike slike. Vsebuje tudi izboljšave hitrosti izrisovanja pri uporabi grafičnega mehanizma Skia, ki je podprt od LibreOffice 7.1 naprej.

LibreOffice 7.2 je zdaj na voljo domorodno za Apple Silicon, niz procesorjev, ki jih je zasnovalo podjetje Apple na osnovi arhitekture ARM. Zaradi zgodnje razvojne faze te specifične platforme so paketi na voljo, vendar jih zaenkrat ne priporočamo za kritično rabo.

LibreOffice in medopravilnost

LibreOffice 7.2 Community prinaša občutno število izboljšav medopravilnosti z dokumenti DOCX, XLSX in PPTX, pa tudi opuščenimi datotekami DOC. Datoteke Microsoft še vedno temeljijo na lastniškem zapisu, ki je bil za organizacijo ISO primeren le za začasno prehodno rabo do vključno leta 2010, ne pa na s strani ISO odobrenem standardu, zato imajo veliko mero prikrite umetne kompleksnosti. To povzroča težave pri delu z LibreOffice, ki privzeto obdeluje dokumente v zapisu resnično odprtega standarda (zapis OpenDocument Format).

Veseli smo lahko, da so člani skupnosti LibreOffice tako številni talentirani razvijalci, ki se spopadajo s temi izzivi.

Zahvaljujoč tej osredotočeni razvojni dejavnosti prostovoljcev in sponzoriranih razvijalcev LibreOffice 7.2 ponuja pomemben korak naprej na polju transparentne medopravilnosti, ohranja pa veliko prednosti na področju trdoživosti, robustnosti in skladnost s standardi, kar je vse v korist poslovnih in posameznih uporabnikov.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v areni pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format) – kjer premaga vse lastniške vrste datotek na področjih varnosti in robustnosti – do superiorne podpore za datoteke DOCX, XLSX in PPTX. Poleg tega LibreOffice vsebuje filtre za veliko število zastarelih ali opuščenih vrst zapisov dokumentov, potem ko njihovi matični programi ne delujejo več na sodobnih operacijskih sistemih, s čimer lahko uporabniku vrne lastništvo in nadzor nad lastnimi dokumenti.

Novosti v LibreOffice 7.2 Community [1]

Novosti LibreOffice 7.2 Community je razvilo 171 avtorjev prispevkov: 70 % prispevkov prihaja s strani 51 razvijalcev, ki so zaposleni pri treh podjetjih iz Odbora za tehnološki razvoj TDF – Collabora, Red Hat in allotropia – ali drugih organizacijah (vključno s TDF), 27 % prispevkov kode pa je prispevalo 120 posameznih prostovoljcev.


Ob tem je 232 prostovoljcev sodelovalo pri lokalizaciji pisarniškega paketa v 151

Sreda
03 februar, 2021


face

Nova osrednja izdaja najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov, zasnovana na tehnološki platformi LibreOffice Technology za namizno, mobilno in oblačno produktivnost
Berlin, 3. februar 2021 – LibreOffice 7.1 Community, izdaja najboljšega odprto-kodnega pisarniškega paketa za namizje, ki jo podpirajo prostovoljci, je na voljo na naslovu https://sl.libreoffice.org/prenosi 

Oznaka Community (angl. za skupnost) poudarja, da programje ne cilja na podjetja in da ni optimizirano za njihove potrebe po podpori.

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča družino izdelkov LibreOffice Tehnology za namizje, mobilno rabo in rabo v oblaku pri podjetjih iz ekosistema, ki zagotavljajo dolgoročno podprto različico pisarniškega paketa, tehnično podporo, nove funkcionalnosti po meri ter druge ugodnosti, vključno s sporazumi o ravni storitev (angl. SLA – Service Level Agreement): https://sl.libreoffice.org/prenosi/libreoffice-v-poslovnih-okoljih/

Kljub temu priporočilu so številna podjetja namesto izdaj, optimiziranih za njihovo rabo, izbrala izdajo, ki jo podpirajo prostovoljci. To je imelo dvojne negativne posledice za projekt: slabo rabo časa prostovoljcev, saj so reševali težave za podjetja, ki skupnosti ne vračajo ničesar, in krčenje števila podjetij v ekosistemu.

To je oteževalo trajnostni razvoj projekta LibreOffice, saj je upočasnjevalo evolucijo samega programja. Dejstvo je, da podjetja v ekosistemu vsako vrstico programske kode, ki jo razvijejo za svoje stranke, delijo z globalno skupnostjo, kar izboljšuje izdelek in spodbuja rast tehnološke platforme LibreOffice Technology.

Družini izdelkov LibreOffice Community in LibreOffice Enterprise sta zasnovani na tehnološki platformi LibreOffice Technology, ki je rezultat dolgoletnih naporov trajnostnega razvoja (glejte belo knjigo), katerih cilj je najsodobnejši pisarniški paket ne le za namizje, temveč tudi za mobilno rabo in za rabo v oblaku, s čimer TDF sledi evoluciji na trgu od leta 2010.

Danes so izdelki, ki temeljijo na tehnologiji LibreOffice Technology, na voljo na osrednjih namiznih operacijskih sistemih (Windows, macOS, Linux in Chrome OS), mobilnih platformah (Android, iOS) in v oblaku. Glede na strategijo blagovnih znamk vsakega od teh podjetij so morda poimenovane drugače, vendar so jim skupne iste enkratne prednosti, robustnost in prilagodljivost LibreOffice.

TDF želi z uporabo oznake Community podčrtati pomen poslovnih uporabnikov, ki v skladu s svojimi možnostmi prispevajo k poslanstvu TDF, in kako zelo ceni njihovo podporo.

Novosti v LibreOffice 7.1 Community [1]

Nove funkcionalnosti LibreOffice 7.1 Community so razvili člani velike skupnosti avtorjev prispevkov kode: 73 % sprememb so prispevali razvijalci, zaposleni v podjetjih, kot so Collabora, Red Hat in CIB/Allotropia in so člani Svetovalnega odbora TDF, s čimer služijo svojim poslovnim strankam, ter drugih organizacij (vključno s TDF); preostalih 27 % so prispevali posamezni prostovoljci.

SPLOŠNO

 • Novo pogovorno okno za izbiranje tipa uporabniškega vmesnika, da lahko uporabnik ob prvem zagonu paketa izbere sebi najprimernejši uporabniški vmesnik

 • Izboljšano iskanje ujemajoče velikosti papirja za natisnjeni dokument

 • Prikaz vseh podprtih datotek pri dodajanju nove razširitve v Upravitelju razširitev


Sreda
05 avgust, 2020


face
LibreOffice 7.0: nova osrednja izdaja najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov je na voljo za vse operacijske sistem in platforme, prinaša pomembne novosti

LibreOffice 7 - zmogljivost, združljivost, uporabnost

Berlin, 5. avgust 2020 – Projekt LibreOffice objavlja izid pisarniškega paketa LibreOffice 7.0, nove osrednje izdaje, ki prinaša pomembne novosti: podporo za zapis OpenDocument Format (ODF) 1.3; podporo za grafični mehanizem Skia in pospeševanje Vulkan z GPE za hitrejše delovanje; ter pazljivo izboljšano združljivost z datotekami DOCX, XLSX in PPTX.

 • Podpora za ODF 1.3. OpenDocument, domorodni odprti in standardizirani zapis za pisarniške dokumente LibreOffice, je bil pred kratkim posodobljen v različico 1.3 kot specifikacija OASIS. Najpomembnejše nove funkcionalnosti so digitalno podpisovanje dokumentov in šifriranje dokumentov XML na osnovi OpenPGP, pa tudi izboljšave na področju sledenja sprememb ter dodatne podrobnosti pri opisu prvih strani, besedila, številk in grafikonov. Razvoj funkcionalnosti ODF 1.3 se je financiral iz donacij za The Document Foundation.

 • Grafični mehanizem Skia in pospeševanje Vulkan na osnovi GPE. Za implementacijo grafičnega mehanizma Skia se lahko zahvalimo sponzorstvu podjetja AMD in ta je zdaj privzet na sistemih Windows, kar prinaša hitrejše delovanje. Skia je odprto-kodna grafična knjižnica 2D s skupnimi API-ji, ki delujejo na številnih programskih platformah in strojni opremi, uporablja pa se za izris besedila, grafičnih elementov in slik. Vulkan je API nove generacije za grafiko in računanje, ki omogoča visoko učinkovit dostop do sodobnih GPE na več operacijskih platformah.

 • Izboljšana združljivost z datotekami DOCX, XLSX in PPTX. DOCX se zdaj shranjujejo v domorodnem načinu 2013/2016/2019 in ne več v združljivostnem načinu 2007, kar izboljšuje medopravilnost z več izdajami pisarniškega paketa MS Office, podobno pristopu podjetja Microsoft. Podprt je izvoz v XLSX z imeni delovnih listov, daljšimi od 31 znakov, skupaj z izvozom potrditvenih polj v XLSX. Razrešeno je pojavljanje napake neveljavne vsebine pri odpiranju izvoženih datotek XLSX z liki. Nenazadnje, izboljšan je uvozno-izvozni filter PPTX.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v areni pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format) – s povečano varnostjo in izboljšanimi funkcijami medopravilnosti glede na lastniške vrste datotek – do skorajda popolne podpore za datoteke DOCX, XLSX in PPTX. Ob tem vsebuje LibreOffice filtre za številne opuščene vrste dokumentov, kar pomeni, da je najboljše orodje za medopravilnost na tržišču.

Povzetek drugih novosti [1]

SPLOŠNO

 • Nova tema ikon, privzeta na sistemih macOS: Sakapura

 • Nove galerije likov: puščice, diagrami, ikone in druge ...

 • Učinki žarenja in neostrih robov za predmete

WRITER

 • Krmar je enostavnejši za uporabo, z več kontekstnimi meniji

 • Podprto je polprosojno besedilo

 • Zaznamki se lahko prikažejo sredi besedila

 • Odmik vsebine oštevilčevanja v seznamih, zavoljo konsistentnosti

 • Boljše ravnanje z narekovaji in apostrofi v več jezikih

CALC

 • Nove funkcije za tvorbo neobstojnih naključnih


Četrtek
07 maj, 2020


face

LibreOffice 7.0 razvija skupnost strokovnjakov in prostovoljcev iz celega sveta, izšel pa bo v začetku avgusta 2020 – tukaj si oglejte slovenske opombe ob izdaji, ki opisujejo novosti. Seveda nas čaka še veliko razvoja, tako da bo v prihajajočih mesecih na to stran dodanih še več novosti!

Da bi našli, popisali in razreševali hrošče, organizira ekipa zagotavljanja kakovosti preizkuse na prvem lovu na hrošče za izdajo LibreOffice 7.0 v ponedeljek, 11. maja 2020. Preizkušali bomo praktično v celoti poslovenjene prve alfa-gradnje, ki bodo na voljo na strežniku predizdaj za sisteme Linux (DEB in RPM), macOS ter Windows, poganjate pa jih lahko vzporedno z produkcijsko različico – tako lahko preizkušate brez vplivanja na obstoječo stabilno namestitev.

Mentorji bodo na voljo od 08:00 do 20:00 (po našem času) za vprašanja ali pomoč na kanalu IRC: #libreoffice-qa (povezava prek spletnega klepeta) in kanala QA na Telegramu. Seveda lahko hrošče lovite tudi druge dni, saj bodo gradnje te izdaje beta (LibreOffice 7.0.0 Alpha1) na voljo do konca maja 2020, ko bo izšla beta-različica za izdajo LibreOffice 7.0. Oglejte si rokovnik izdaje (v angl.).

Tekom dneva bo potekala posebna seja, na kateri bomo preizkušali delo na integraciji grafičnega pogona SKIA med 15:00 in 17:00 (po našem času).

Vse podrobnosti o prvem lovu na hrošče so na voljo na wikiju (v angl.). LibreOffice je projekt skupnosti prostovoljcev, zato nam ga pomagajte preizkušati. Veselimo se že – in cenimo vašo pomoč!

Sreda
29 januar, 2020


face


Berlin, 29. januar 2020 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid pisarniškega paketa LibreOffice 6.4, nove osrednje izdaje, ki prinaša boljše in hitrejše delovanje, še posebej pri odpiranju in shranjevanju preglednic in predstavitev, pa tudi odlično združljivost z datotekami DOCX, XLSX in PPTX.

LibreOffice ponuja najvišjo stopnjo združljivosti v areni pisarniških paketov, začenši z domorodno podporo za standardizirani zapis ODF (Open Document Format) – s superiorno varnostjo in funkcijami medopravilnosti glede na lastniške vrste datotek – do skorajda popolne podpore za datoteke DOCX, XLSX in PPTX. Ob tem vsebuje LibreOffice filtre za številne opuščene vrste dokumentov, kar pomeni, da je najboljše orodje za medopravilnost na tržišču.

Poleg tega nova izdaja ponuja nekaj zanimivih novih funkcionalnosti [1]:

SPLOŠNO

 • V Začetnem središču so oglednim sličicam nedavnih dokumentov dodane ikone programov paketa, zaradi česar lažje prepoznamo različne vrste dokumentov.
 • Paketu je dodan generator kode QR, kar poenostavlja oddajanje teh kod – ki jih lahko preberemo z mobilnimi napravami – v dokumente.
 • Kontekstni meniji hiperpovezav so po celem pisarniškem paketu poenoteni, tako da vsi ponujajo naslednje ukaze: Odpri hiperpovezavo, Uredi hiperpovezavo, Kopiraj mesto hiperpovezave in Odstrani hiperpovezavo.
 • Nova funkcija Samodejno prekrivanje podatkov omogoča skrivanje zaupnih in občutljivih podatkov dokumenta glede na zadetke besedila ali regularnih izrazov.
 • Sistem pomoči ponuja hitrejše in natančnejše zadetke iskanja, medtem ko so številne strani pomoči obogatene z lokaliziranimi zaslonskimi slikami, kar zagotavlja boljšo izkušnjo uporabnikov.

WRITER

 • V stransko vrstico je dodano podokno Tabela.
 • Komentarje zdaj lahko označite kot razrešene. Poleg tega je zdaj mogoče slikam in grafikonom v besedilnih dokumentih dodajati komentarje.
 • Izrezovanje, kopiranje in lepljenje tabel je izboljšano, dodan je nov ukaz v podmeni Posebno lepljenje, »Prilepi kot gnezdeno tabelo«.

CALC

 • Preglednice je mogoče izvoziti na eno samo stran dokumenta PDF, kar ponuja pregled celotne vsebine, ne da bi se ta raztezala čez več strani.

IMPRESS IN DRAW

 • V meni Lik je dodan nov ukaz Zberi besedilo, ki združi več izbranih polj z besedilom v eno samo. To je uporabno pri uvozu dokumentov PDF, saj je v njih običajno vsebina razdeljena v več polj.

LIBREOFFICE ONLINE

 • V programu Writer lahko lastnosti tabele enostavno spremenite iz stranske vrstice in uporabniki lahko povsem nadzirajo kazalo vsebine dokumenta.
 • V programu Calc čarovnik za funkcije zdaj ponuja polno funkcionalnost, pa tudi širok nabor možnosti za izbrane grafikone je dodanih v stransko vrstico za preglednice.

LibreOffice 6.4 je prva nova izdaja v letu 2020. V tem letu bo skupnost proslavila 10. obletnico najboljšega prostega pisarniškega paketa vseh časov na več prosto- in odprto-kodnih dogodkih v Evropi, Afriki, Aziji in obeh Amerikah. Več prostovoljcev bo tam predstavilo mejnike projekta in razpravljalo o prihodnosti pisarniškega paketa tako na namizju kot v oblaku. 

Nove funkcionalnosti LibreOffice 6.4 so razvili člani velike skupnosti avtorjev prispevkov kode: 75 % sprememb so prispevali razvijalci, zaposleni v podjetjih, kot so


Sreda
18 december, 2019


face

LibreOffice 6.4 razvija skupnost strokovnjakov in prostovoljcev iz celega sveta, izšel pa bo konec januarja 2020 – tukaj si oglejte slovenske opombe ob izdaji, ki opisujejo novosti.

Da bi našli, popisali in razreševali hrošče, organizira ekipa zagotavljanja kakovosti preizkuse na drugem lovu na hrošče za izdajo LibreOffice 6.4 v ponedeljek, 23. decembra 2019.

Preizkušali bomo praktično v celoti poslovenjene gradnje prvega kandidata za izdajo, ki bodo na voljo na strežniku predizdaj za sisteme Linux (DEB in RPM) s podporo za GTK3 in KDE5, macOS ter Windows (zavedajte se, da bo zamenjala vašo trenutno namestitev).

Mentorji bodo na voljo od 08:00 do 20:00 (po našem času) za vprašanja ali pomoč na kanalu IRC: #libreoffice-qa (povezava prek spletnega klepeta) in kanala QA na Telegramu. Seveda lahko hrošče lovite tudi druge dni, saj bodo gradnje te izdaje beta (LibreOffice 6.4.0 RC1) na voljo do srede januarja 2020, ko bo izšel drugi kandidat za izdajo LibreOffice 6.4 RC2. Oglejte si rokovnik izdaje (v angl.).

Vse podrobnosti o lovu na hrošče so na voljo na wikiju (v angl.). Veselimo se že – in cenimo vašo pomoč!

Četrtek
05 september, 2019


face
Berlin, 5. september 2019 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 6.3.1, druge iz družine izdaj LibreOffice 6.3, in LibreOffice 6.2.7, osme iz družine izdaj LibreOffice 6.2, obeh z varnostnimi popravki. Vsi uporabniki LibreOffice naj takoj posodobijo svojo trenutno namestitev z novimi izdajami.
LibreOffice 6.3.1 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti in je kot tak namenjen tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom, medtem ko je 6.2.7 namenjen osrednjim uporabnikom ter poslovnim okoljem, vajenim zrelejših različic, ki so jim novosti manj pomembne od robustnosti.

Posamičnim končnim uporabnikom LibreOffice je na voljo pomoč globalne skupnosti prostovoljcev: https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/podpora-skupnosti/

Uporabnike LibreOffice vabimo, da se nam pridružijo na spletišču https://ask.libreoffice.org, kjer lahko dobijo in nudijo uporabniško podporo. TDF ne zagotavlja tehnične podpore končnim uporabnikom na komercialni ravni, vendar lahko ti pomoč poiščejo v vodnikih, priročnikih in drugih pripomočkih na spletišču in wikiju. Z donacijami lahko te vire omogočamo še naprej.

Zapisnik sprememb v LibreOffice 6.3.1 je na voljo na wikiju TDF (v angl.): https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.3.1/RC1 (spremenjeno v RC1) in https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.3.1/RC2 (spremenjeno v RC2).

Tudi zapisnik sprememb v LibreOffice 6.2.7 je na voljo na wikiju TDF (v angl.): https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.2.7/RC1 (spremenjeno v RC1).

LibreOffice za poslovno rabo

Za kritična opravila, na katerih temelji poslovanje v organizacijah, TDF močno priporoča pridobivanje LibreOffice pri podjetjih iz ekosistema, ki zagotavljajo dolgoročno podprto različico pisarniškega paketa, tehnično podporo, nove funkcionalnosti in popravke hroščev po naročilu ter druge ugodnosti. Tako opravljeni napredek partnerjev v ekosistemu nato prehaja nazaj v projekt LibreOffice, od česar imajo korist vsi.
Za migracije in šolanja v podporo namestitvam v poslovnih okoljih prav tako vedno priporočamo angažiranje certificiranih strokovnjakov, ki ponujajo storitve dodane vrednosti in razširjajo doseg skupnosti v korporativni svet ter nudijo upraviteljem IT rešitve, primerljive lastniškim.
LibreOffice dejansko predstavlja – zaradi svoje zrele kodne osnove, bogatega nabora funkcij, neomajne podpore odprtim standardom, izjemne združljivosti ter možnosti dolgoročne podpore certificiranih partnerjev – idealno rešitev za poslovna okolja, ki želijo ponovno zavladati svojim podatkom in se osvoboditi omejitev ponudnikov plačljive programske opreme.

Dostopnost novih izdaj LibreOffice

LibreOffice 6.3.1 in LibreOffice 6.2.7 sta že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/ Osnovne zahteve za uporabo paketa so navedene na strani za prenos. Gradnje z najnovejšo kodo LibreOffice Online so na voljo kot slike Docker: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/
LibreOffice Online je v svojem bistvu strežniška platforma, ki jo je potrebno namestiti in prilagoditi z dodajanjem oblačne shrambe in potrdilom SSL. Kot tako jo lahko smatramo za tehnologijo za oblačne

Četrtek
08 avgust, 2019


face
  
Berlin, 8. avgust 2019 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 6.3, z novostmi bogate osrednje izdaje iz družine izdaj LibreOffice 6, ki prinaša hitrejše delovanje, veliko število novih in izboljšanih funkcionalnosti ter še boljšo medopravilnost z lastniškimi vrstami dokumentov:
 • Delovanje programov Writer in Calc je z dokumenti, ki so jih zagotovili končni uporabniki, nekajkrat hitrejše: besedilne datoteke z različnimi zaznamki, tabelami in vdelanimi pisavami, velike preglednice ODS/XLSX in datoteke Calc s funkcijo VLOOKUP se hitreje nalagajo in upodabljajo. Shranjevanje preglednic programa Calc kot datotek XLS je prav tako hitrejše.
  
 • Strnjena različica zloženke v zavihkih, vpeljana v uporabniški vmesnik LibreOffice 6.2, je zdaj na voljo v programih Writer, Calc, Impress in Draw. Na prenosnikih s širokim zaslonom nudi več prostora za same dokumente, preglednice in predstavitve. Poleg tega je v programih Writer in Draw na voljo nova enojna orodna vrstica iz konteksta.
 • V programu Calc je novi spustni gradnik v vrstici za formule zamenjal staro orodje vsote, kar zagotavlja hitri dostop do najpogosteje uporabljenih funkcij. Dodana je tudi nova funkcija FOURIER, ki izračuna diskretno Fourierevo transformacijo vhodne matrike.
 • Izvoz v zapisu PDF je obogaten s podporo standardiziranega zapisa PDF/A-2, ki ga mnoge organizacije zahtevajo za dolgoročno hrambo datotek. Poleg tega je snovanje obrazcev PDF za urejanje poenostavljeno, saj je v program Writer dodan meni Obrazec, ki še nadalje izboljšuje eno od največjih odlik LibreOffice.
 • V dokumentih je zdaj mogoče prekriti podatke, s čimer lahko odstranite oz. prikrijete občutljive informacije, kot so osebni podatki, preden datoteko izvozite ali jo delite z drugimi. Ta funkcionalnost je zelo uporabna za podjetja, organizacije ter javno upravo, da lažje poslujejo skladno z veljavno zakonodajo in internimi pravili.
 • Na sistemih Windows je dodan pravi konzolni način, ki zagotavlja boljše izhodne informacije in kode o napakah. Tako je zdaj še enostavneje uporabljati LibreOffice za izvajanje paketnih opravil, kot sta tiskanje in pretvarjanje številnih dokumentov.
 • Medopravilnost z lastniškimi vrstami datotek paketa Microsoft Office je izboljšana na več področjih, in sicer s podporo izvoza predlog dokumentov DOTX in predlog preglednic XLSX, uvozom grafikonov iz skupinskih likov drawingML v dokumentih DOCX, uvozom/izvozom risb SmartArt iz datotek PPTX, ohranjevanjem zmožnosti urejanja v programu PowerPoint ter boljšo medopravilnostjo vrtilnih tabel v datotekah XLSX.


Nove funkcionalnosti LibreOffice 6.3 so razvili člani obsežne skupnosti avtorjev prispevkov kode: 65 % sprememb so prispevali razvijalci, ki so zaposleni v podjetjih s članstvom v Svetovalnem odboru TDF, kot so Collabora, Red Hat in CIB, ter drugih podjetjih; preostalih 35 % so prispevali posamezni prostovoljci.

Ob tem so svoje prispevali še posamezni prostovoljci globalne skupnosti, ki skrbijo za druge temeljne dejavnosti, kot je jamstvo kakovosti, lokalizacija programja, oblikovanje uporabniškega vmesnika in izkušnje, urejanje sistema pomoči in dokumentacije ter zagovarjanje prostega programja in odprtih dokumentnih standardov.

Najpomembnejše novosti LibreOffice 6.3 so povzete v kratkem videu na portalu YouTube:


LibreOffice za osebno rabo


Petek
05 julij, 2019


faceLibreOffice 6.3 razvija skupnost strokovnjakov in prostovoljcev iz celega sveta, izšel pa bo v začetku avgusta 2019 – tukaj si oglejte opombe ob izdaji, ki opisujejo novosti.

Da bi našli, popisali in razreševali hrošče, bomo preizkuse na drugem lovu na hrošče izvajali na prvem kandidatu za izdajo LibreOffice 6.3 (RC1) v ponedeljek, 8. julija 2019.

Skoraj v celoti poslovenjene gradnje bodo  na voljo na strežniku predizdaj za sisteme Linux (DEB in RPM) s podporo za GTK3 in KDE5, macOS ter Windows (zavedajte se, da bo zamenjala vašo trenutno namestitev).

Mentorji bodo na voljo od 08:00 do 20:00 (po našem času) za vprašanja ali pomoč na kanalu IRC: #libreoffice-qa (povezava prek spletnega klepeta) in njenega mosta na Telegramu. Seveda lahko hrošče lovite tudi druge dni, saj bodo gradnje te izdaje beta (LibreOffice 6.3.0 RC1) na voljo do srede julija 2019. Oglejte si rokovnik izdaje (v angl.).


Torek
04 junij, 2019


face
Ekipa jamstva kakovosti LibreOffice (QA) z veseljem objavlja začetek preizkušanja LibreOffice 6.3 Beta1!

LibreOffice 6.3 bo izšel sredi avgusta 2019. Tako je LibreOffice 6.3 Beta1 druga predizdaja od začetka razvoja različice 6.3 v novembru 2018 (glejte terminski načrt izdaje v angl.). Od LibreOffice 6.3 Alpha1 smo zabeležili 683 objav kode v repozitoriju kode in v tem času je 141 hroščev v Bugzilli dobilo oznako POPRAVLJENO. Preverite slovenske opombe ob izdaji, da spoznate novosti, ki jih prinaša ta izdaja LibreOffice.

LibreOffice 6.3 Beta1 lahko prenesete s tega naslova, na voljo je za sisteme Linux, MacOS in Windows. Poleg tega jo lahko namestite vzporedno z vašo običajno namestitvijo paketa.
Če naletite na težavo ali napako v tej predizdaji, o njej, prosimo, poročajte v Bugzilli (potreben je le veljaven e-poštni naslov, da ustvarite nov račun), tako da jo lahko odpravimo še pred dokončnim izidom LibreOffice 6.3.

Pomoč lahko poiščete neposredno na našem kanalu IRC.

Veselo preizkušanje!


Četrtek
07 marec, 2019


face
Berlin, 6. marec 2018 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 6.2.1, druge iz nove družine izdaj LibreOffice 6.2, objavljene v začetku februarja. Namenjen je tehnološkim navdušencem, zgodnjim preizkuševalcem in zahtevnejšim uporabnikom.

LibreOffice 6.2.1 vključuje več kot 150 popravkov hroščev in regresij ter izboljšav združljivosti, ki jih prispeva široka skupnost razvijalcev. Zapisnika s tehničnimi podrobnostmi sprememb najdete na naslednjih naslovih (v angl.):https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.2.1/RC1 (izboljšano v RC1) and https://wiki.documentfoundation.org/Releases/6.2.1/RC2 (izboljšano v RC2).

Uporabnike LibreOffice vabimo, da se nam pridružijo na naslovu https://ask.libreoffice.org, kjer lahko dobijo in nudijo uporabniško podporo. Medtem ko TDF sama ne ponuja podpore na komercialni ravni, so na spletišču in wikiju na voljo vodniki, priročniki in druga literatura. Vse to omogočajo vaše donacije.

Uporaba v večjih poslovnih okoljih

Izdaja LibreOffice 6.2.1 je na skrajnem robu glede funkcionalnosti med odprto-kodnimi pisarniškimi paketi in kot taka ni optimalna za namestitve v poslovnih okoljih, kjer so novosti manj pomembne od robustnosti. Uporabniki, vajeni zrelejših različic, lahko prenesejo izdajo LibreOffice 6.1.5, ki vsebuje določene popravke tudi iz nove izdaje.

Podjetjem, ki želijo uporabljati LibreOffice v profesionalne namene, priporočamo, da storitve dodane vrednosti – kot so podpora, migracije in šolanje – poiščejo pri certificiranih strokovnjakih (https://sl.libreoffice.org/po-pomoc/profesionalna-podpora/) in da se zanašajo na izdaje LibreOffice LTS (dolgoročno podprte izdaje, angl. long term supported), ki jih ponujajo podjetja s predstavniki v Svetovalnem odboru TDF (https://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/, v angl.).

Uporaba poslovnega programja in/ali storitev iz ekosistema certificiranih strokovnjakov je najboljša možna oblika podpore za organizacije, ki uporabljajo LibreOffice na velikem številu namizij. Dejansko te aktivnosti prispevajo projektu v obliki izboljšav programja ter prožijo neskončen krog, ki prinaša dobrobiti vsem vpletenim, vključno z navadnimi uporabniki.

Dostopnost LibreOffice 6.2.1

LibreOffice 6.2.1 je že na voljo za prenos z naslednje povezave: https://sl.libreoffice.org/prenosi/ Za namestitev na lastniških operacijskih sistemih potrebujete najmanj različice Microsoft Windows 7 SP1 oz. Apple macOS X 10.9. Gradnje z najnovejšo kodo LibreOffice Online so na voljo kot slike Docker: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

LibreOffice Online je v svojem bistvu strežniška storitev, ki jo je potrebno namestiti in prilagoditi z dodajanjem oblačne shrambe in potrdilom SSL. Kot tako jo lahko smatramo za bazično tehnologijo za oblačne storitve internetnih ponudnikov ali zasebni oblak podjetij in večjih organizacij.

Uporabniki LibreOffice, zagovorniki prostega programja in člani skupnosti lahko podprejo organizacijo The Document Foundation z donacijo na naslovu https://sl.libreoffice.org/donirajte/

LibreOffice 6.2.1 je zgrajen s knjižnicami za pretvorbo med vrstami datotek projekta Document Liberation (v angl.): https://www.documentliberation.org


Petek
08 februar, 2019


face


Izšel je tudi LibreOffice 6.1.5, namenjen uporabi v večjih poslovnih okoljih in uporabnikom, ki zahtevajo zanesljivo produktivnostBerlin, 7. februar 2019 – TDF (The Document Foundation) objavlja izid LibreOffice 6.2 z zloženko, pomembno osrednjo izdajo prostega in brezplačnega pisarniškega paketa, ki ga odlikuje radikalen nov pristop k uporabniškem vmesniku – temelji na konceptu MUFFIN [1] – in ponuja možnosti uporabniške izkušnje, ki lahko zadovoljijo želje vseh uporabnikov, pri tem pa najboljši način ustrezajo vsem velikostim zaslona.

Zloženka je na voljo v več oblikah (v zavihkih, skupinah in iz konteksta), vsaka z različnim pristopom k postavitvi menijev, ter tako dopolnjuje tradicionalne orodne vrstice in stransko vrstico. Različica zloženke z zavihki prinaša vmesnik, ki bo dosedanjim uporabnikom lastniških pisarniških paketov domač in je namenjen predvsem uporabi brez stranske vrstice, medtem ko vrstica s skupinami omogoča dostop do funkcij »prve ravni« z enim samim klikom ter do funkcij »druge ravni« z največ dvema klikoma.

Skupnost oblikovalcev je opravila obsežne spremembe in izboljšave tem ikon, še posebej v temah Elementary in Karasa Jaga.

Novosti in izboljšave LibreOffice 6.2:
 • Sistem pomoči ponuja hitrejše filtriranje po ključnih besedah, poudarjanje iskanih pojmov med tipkanjem ter prikazovanje rezultatov iskanja glede na izbrani modul paketa.
 • Kontekstni meniji so izčiščeni, tako da so bolj konsistentni med različnimi programi pisarniškega paketa.
 • Občutno je izboljšana hitrost delovanja sledenja sprememb, še posebej ko gre za velike dokumente.
 • V programu Writer je zdaj mogoče kopirati podatke preglednice v tabele, namesto zgolj njihovega vstavljanja kot predmetov.
 • S programom Calc lahko zdaj izvajate regresijsko analizo več neodvisnih spremenljivk z uporabo orodja za regresijo. Poleg tega je v izhodu analize na voljo več statističnih meritev, dodana je tudi nova funkcija REGEX, ki poišče z regularnim izrazom ujemajoče besedilo in ga po potrebi tudi zamenja.
 • V programih Impress in Draw je zdaj mogoče spreminjati pot gibanja animacij z vleko njenih nadzornih točk. Poleg nekaterih novih slogov risanja, povezanih z besedilom, je v program Draw v meni Oblika dodan tudi podmeni Tabela.
 • V spletnem LibreOffice Online, oblačni različici paketa, je prav tako veliko novosti in izboljšav. Na mobilnih napravah je uporabniški vmesnik poenostavljen, pridobil je na odzivnosti, posodobljena pa je zaslonska tipkovnica.
Medopravilnost z lastniškimi zapisi datotek je prav tako izboljšana, kot je že v navadi z vsako izdajo LibreOffice. Prinaša boljšo združljivost z dokumenti pisarniškega paketa Office, vključno s tistimi iz starejših različic, za katere podporo in razvoj je podjetje Microsoft opustilo. Osredotočili smo se na grafikone in animacije ter na funkcije varnosti dokumentov, kot sta agilno šifriranje in overjanje HMAC.

Nove funkcionalnosti LibreOffice 6.2 so razvili člani velike skupnosti avtorjev prispevkov kode: 74 % sprememb so prispevali razvijalci, ki so zaposleni v podjetjih, kot so Collabora, Red Hat in CIB in so člani Svetovalnega odbora


Ponedeljek
17 december, 2018


facePo prvem in drugem lovu na hrošče v LibreOffice 6.2, ki sta se odvila 22. oktobra in 19. novembra 2018, z veseljem objavljamo tretji in zadnji lov na hrošče za LibreOffice 6.2: 21. decembra. Lahko si ogledate opombe ob izdaji, ki opisujejo novosti.

Da bi našli, poročali in razreševali hrošče, bomo preizkuse v tretjem lovu na hrošče izvajali na prvem kandidatu za izdajo LibreOffice 6.2 (RC1), ki bo skoraj v celoti poslovenjena na voljo na strežniku predizdaj na dan dogodka. Gradnje bodo na voljo za sisteme Linux (DEB in RPM), macOS ter Windows.

Mentorji bodo na voljo 21. decembra 2018 od 08:00 do 20:00 (po našem času) za vprašanja ali pomoč na kanalu IRC: #libreoffice-qa (povezava prek spletnega klepeta) in njenega mosta na Telegramu. Seveda lahko hrošče lovite tudi druge dni, saj bodo gradnje te izdaje beta (LibreOffice 6.2.0 RC1) na voljo do srede januarja 2019. Oglejte si rokovnik izdaje (v angl.).

Čez dan bosta posvečeni seji, prva o novi integraciji KDE5 med 12:00 in 14:00 ter druga o zloženki v zavihkih, med 16:00 in 18:00, saj ta ni več poskusna funkcionalnost.


Četrtek
15 november, 2018


face

 Povezava na wiki

Pri razvoju LibreOffice 6.2 sodeluje skupnost razvijalcev s celega sveta in izid načrtujemo v začetku februarja 2019 – oglejte si poslovenjene opombe ob izdaji, kjer so opisane novosti. LibreOffice 6.2 bo vključeval novo (izbirno!) obliko uporabniškega vmesnika, poimenovano Zloženka – tu si lahko ogledate nekaj posnetkov zaslona. Lahko nam pomagate pri preizkušanju in jo naredite super zanesljivo!

Po prvem lovu na hrošče z LibreOffice 6.2, ki se je odvijal 22. oktobra, z veseljem objavljamo drugi lov na hrošče, ki ga bomo izvedli 19. novembra.

Da bi našli, poročali in razreševali hrošče, bomo preizkuse v drugem lovu na hrošče izvajali na prvi beta-izdaji LibreOffice 6.2, ki bo skoraj v celoti poslovenjena na voljo na strežniku predizdaj na dan dogodka. Gradnje bodo na voljo za sisteme Linux (DEB in RPM), macOS ter Windows; vzporedno jih lahko poganjate s produkcijsko izdajo – tako jo lahko preizkušate brez vpliva na vašo obstoječo stabilno namestitev.

Mentorji bodo na voljo 19. novembra 2018 od 08:00 do 22:00 (po našem času) za vprašanja ali pomoč na kanalu IRC: #libreoffice-qa (povezava prek spletnega klepeta) in njenega mosta na Telegramu. Seveda lahko hrošče lovite tudi druge dni, saj bodo gradnje te izdaje beta (LibreOffice 6.2.0 Beta1) na voljo do srede decembra.

Čez dan bosta posvečeni seji, prva o novi integraciji KDE5 med 12:00 in 14:00 ter druga o zloženki v zavihkih, med 16:00 in 18:00, saj ta ni več poskusna funkcionalnost.

Kaj se je zgodilo od prvega lova na hrošče?


Od izdaje LibreOffice 6.2 Alpha 1 smo prejeli 169 poročil o hroščih v Alpha 1 s strani več kot 40 poročevalcev; od teh jih je že 70 razrešenih, in sicer z njihovimi popravki (30), spoznanjem za dvojnike (27) ali kot neveljavne/da niso hrošči (13).

Glede razvoja integracije KDE5 so prejeli 35 poročil o hroščih kot posledico posebne seje v okviru prvega lova na hrošče.

Številne zahvale gredo petim najbolj dejavnim poročevalcem o napakah: Telesto, Vera Blagovešenskaja, Xisco Faulí, Andreas Kainz in Regina Henschel.

Older blog entries ->